2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Belföld

Müller Cecília: Az adatok csökkenő tendenciát mutatnak

Müller Cecília országos tisztifőorvos napi adatai szerint 4440 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 165 901 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 96 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 3568 főre emelkedett, 38 074-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 124 259 fő. Az aktív fertőzöttek 23 százaléka, az elhunytak 26 százaléka, a gyógyultak 27 százaléka budapesti. 7 512 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 604-en vannak lélegeztetőgépen. A tisztifőorvos szerint az adatok a lakosság fegyelmezettsége miatt csökkenő tendenciát mutatnak, a maszk viselése hatékony a járvány terjedésének lassítására. Két hét kell ahhoz, hogy megtudhassuk, milyen eredményhez vezetnek a korlátozások.

  • Müller Cecília: Az adatok csökkenő tendenciát mutatnak

Az elhunytak átlagéletkora 76 év, de három 30 év körüli fiatal beteg is elhunyt, mindegyiküknek súlyos, krónikus alapbetegsége is volt, továbbra is vigyázni kell magunkra és egymásra. A cukorbetegeknek kétszer olyan nagy esélye van a fertőzésre, annak súlyos szövődményeire mint egy egészséges embernek. A legidősebb elhunyt 96 évet élt meg. A krónikus elhízás is rizikófaktor, a korlátozások szabályait betartva a hétvégi, szabadidőben végzett sportolás is része a fertőzés megelőzésének – fejtette ki Müller Cecília.

A járvány kezdete óta az összes magyarországi szociális intézmény 26 százalékánál regisztráltak már fertőzést, hat intézmény az első hullámban is érintett volt. A gondozottak közül a fertőzöttek hat százalékos, a dolgozóknak csak egy százaléka fertőződött meg – tájékoztatott a tisztifőorvos, és arra kérte a lakosságot, a karácsonyi ajándékvásárlásokat nem az utolsó percekre hagyják, hogy elkerüljék a zsúfoltságot, hiszen a tömeg a legveszélyesebb fertőzést gyorsító tényező.

Az Operatív Törzs jelenleg 404 óvodában és 78 általános iskolában rendelt el rendkívüli szünetet, 487 általános iskolai osztályban és 38 általános iskolában digitális tanrendet.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette, hogy az előző 24 órában 345 esetben indult eljárás a maszkviselés elmulasztása miatt. A rendőrség az üzletek nyitva tartási szabályainak megsértése miatt eddig 322 esetben intézkedett, és tegnap hat üzlethelyiséget zárattak be hét napra, ebből ötöt Budapesten. Elmondta, hogy a kijárási tilalom ellenőrzése során tegnap 327, a rendelkezés bevezetése óta pedig 4364 személlyel szemben intézkedtek. Az alezredes beszélt arról is, hogy a tranzitálás szabályainak tegnapi ellenőrzése során 66 személlyel szemben intézkedtek. Beszámolt róla, hogy vádat emeltek egy Tamásiban működő, három főből álló társaság ellen, akik maszkokat hirdettek megvételre, a vételárat előre elkérték, ám a maszkokat nem szállították le. Kiss Róbert azt is közölte, hogy tegnap 7671 esetben rendeltek el hatósági házi karantént, ezzel a mai napon összesen 42 241 fő van karanténban, közülük 3907-en tették lehetővé ennek elektronikus ellenőrzését.

Ha a csoportos tesztelés során kiderül, hogy egy szociális szférában dolgozó polgár pozitív, akkor ugyanazok a szabályok vonatkoznak rá, mint egy átlagos. megfertőződöttre – tájékoztattak újságírói kérdésre válaszolva.

Kiss Róbert ismertette: a nemzetközi kupákban szereplő sportcsapatok fertőzöttségét a szállodákban is ellenőrzik. A rendkívül szigorú buborék szabályok értelmében csak a szálláshelyen és az edzéseken tartózkodhatnak a csapatok, csak csoportosan közlekedhetnek. Az Európai Labdarúgó Szövetség előírása szerint csak negatív teszttel rendelkező játékos és stábtag vehet részt a mérkőzésen, a maszk viselési és a védelmi távolságot be kell tartani a buborékban is, ezt a rendőrség ellenőrzi.

Ha valaki fertőzött nem célszerű beoltatnia magát influenza ellen, hiszen alapszabály, beteg ember nem kaphat semmiféle védőoltást. Ez a karantén idejére is érvényes, vagyis a fertőzés gyógyulási idején sem lehet oltani egy beteget – mondta Müller Cecília.

 

4440-nel emelkedett a beazonosított fertőzöttek száma és elhunyt 96 beteg

Magyar Nemzet / Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!