2019. október 18.,
péntek, Lukács napja

Az egyéni munkarend ugyanazt a lehetőséget fogja nyújtani, mint a magántanulói jogviszony

Hír TV

2019. június 14., péntek 20:13

Magántanulói jogviszony helyett egyéni munkarendet vezetne be a közoktatásban a kormány. A javaslat már az Országgyűlés előtt van. Bódis József oktatási államtitkár a Hír TV Magyarország élőben című műsorában azt mondta, a módosítás célja, hogy a 2020/201-es tanévtől rendezett és szabályozott viszonyok alakuljanak ki ezen a területen. A változtatás mintegy 8 ezer diákot érint, ami az államtitkár szerint nem lesz hátrányos senkinek.

A köznevelési törvény módosítása értelmében hamarosan több fontos változás következik be, egyebek között teljesen ingyenes lesz a tankönyvellátás. Az oktatási államtitkár a Hír TV stúdiójában kifejtette,

ez a rendelkezés a 2020-21-es tanév szeptemberétől lép életbe. Mindenki számára elérhető lesz, aki a közoktatásban, köznevelésben tanul.  Ez egy 14 milliárdos költséget jelent a költségvetésnek, a családoknak viszont több 10 ezer forintos megtakarítást.

Földi-Kovács Andrea műsorvezető felvetésére, hogy sajtóhírek szerint kivezetnék a magántanulói jogviszonyt, Bódis József elmondta, valóban egyéni munkarendet vezetne be a közoktatásban a kormány. Az államtitkár közlése szerint eddig a rendszerben számos anomália is teret kapott.

Ezzel a szabályozással jobban kontrollált és az igényeknek megfelelőbb szabályozási rendszer alakul ki. Az egyéni munkarend ugyanazt a lehetőséget fogja nyújtani, mint a magántanulói jogviszony 

- tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy a diákoknak mit kell tenniük, a politikus elmondta, ki kell várni a törvényjavaslat elfogadását, utána pedig mind a diákok, mind pedig a szülők részletes tájékoztatást fognak kapni. 

Hír TV