2022. 01. 21. Péntek Ágnes napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Kultúra

Rágalmazással vádolják a Netflixet

Rágalmazásért feljelentették Svédországban a Netflix streamingszolgáltatót az 1986-ban merénylet áldozatává vált Olof Palme miniszterelnök feltételezett gyilkosáról szóló új sorozata, A valószínűtlen gyilkos miatt.

A 35 év után tavaly megoldatlanul lezárt hivatalos vizsgálat Stig Engströmöt, a Skandia biztosítótársaság 2000-ben elhunyt grafikusát nevezte meg a gyilkosság, a svéd történelem leghíresebb bűnügye fő gyanúsítottjaként, anélkül, hogy valaha is bebizonyosodott volna a bűnössége.

A meg nem nevezett személy által indított kereset azzal vádolja az amerikai óriáscéget, hogy a sorozat forgatókönyvében a közismert tényeket olyan "teljesen alaptalan" állításokkal egészítette ki, amelyek nem szerepelnek Thomas Pettersson újságírónak a filmet megihlető oknyomozó könyvében, és ezzel egyértelmű rágalmazást követ el - közölték kedden a svéd igazságügyi hatóságok.

Olof Palmét 1986. február 28-án este lőtték agyon Stockholm belvárosában, miután kijött a feleségével, Lisbettel egy moziból, amely a biztosítótársaság székházához közel volt. A baloldali-liberális kormányfővel politikailag szembenálló Engström kezdettől tanúként szerepelt az ügyben, de hamar a bűntény egyik lehetséges gyanúsítottjává vált, mert számos szemtanú olyan személyleírást adott a menekülő gyilkosról, amely illett rá. A közelben dolgozó Engström maga sem tagadta, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, de azt mondta, hogy ő csak megpróbálta újraéleszteni az áldozatot.

A Netflix sorozata úgy ábrázolja Engströmöt, mint aki lelőtte a politikust, és hogy elterelje magáról a gyanút, úgy állította be magát a nyomozás során, mintha csak egy, az irodájából későn távozó szemtanú lett volna.

A sorozat minden epizódjának végén felirat figyelmezteti a nézőket, hogy képzelet szülte alkotásról van szó, amelyet csupán megihletett Pettersson könyve, és hogy sosem bizonyították Engström bűnösségét.

Az AFP francia hírügynökség szerint szerint a sorozat nagy nézettségnek örvend Svédországban, ugyanakkor sok kritikát is kivált. Engström második felesége, Margareta "személyes támadásnak" nevezte, hogy a sorozat azt sugallja, ő is gyilkosnak tartotta néhai férjét, ugyanakkor ő - mint mondta - nem szándékozik pert indítani a tartalomszolgáltató ellen.

A Netflix honlapján olvasható ajánló szerint "a sorozat bemutatja, hogy a férfi, aki állítása szerint pusztán szemtanúja volt Olof Palme svéd miniszterelnök meggyilkolásának, hogyan úszhatta meg a gyilkosságot".

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezet a Fidesz a biztos szavazók között

Négy százalékpontra nőtt a Fidesz–KDNP előnye a választáson legaktívabb, biztos szavazók közt – derül ki az IDEA Intézet legfrissebb közvélemény-kutatásából.

Műsorok

MŰSORVÁLTOZÁS

Ettől a héttől kezdve nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Cseppben az élet – karácsonykor a HírTV műsorán

A fordulatos sorozat négy részben mutatja be Dr. Béres József feltaláló izgalmas, drámai sorsát, küzdelmeit, igazságszerető személyiségét. A lebilincselő történet december 25-én, 26-án, 27-én és 28-án este 21 órától megtekinthető a HírTV műsorán.

Kóbor Jánosra emlékezünk

Pénteki Napi aktuális című műsorunkban élőben kapcsoljuk a Szent István-bazilikát, ahol gyászmisét tartanak a legendás zenész emlékére.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!