2024. 07. 27. Szombat Olga, Liliána napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Tusványos '24 03:00

Kultúra

Németország végnapjairól írt könyvet egy német közgazdász, író, politikus

A Századvég Kiadó jóvoltából, tizennégy év várakozás után végre a magyar olvasók is kezükbe vehetik a 2010-es év német könyvszenzációját. Thilo Sarrazin Németország felszámolja önmagát című műve Németországban már a sokadik kiadásánál jár, a mai napig több mint másfél millió példányt adtak el belőle és mondanivalója azóta is szűnni nem akaró viták homlokterében áll.

  • Németország végnapjairól írt könyvet egy német közgazdász, író, politikus

A szerző, aki politikai pályafutása során Berlin pénzügyi szenátora is volt, már első könyve megjelenése előtt is megosztó személyiségnek számított a szociális juttatások megkurtítására tett javaslatai miatt. A bevándorlás baloldali, pénzügyi szemléletű kritikájával saját párttársainak ellenérzését is felszította, így a Németország felszámolja önmagát című munkájának megjelenése után szinte azonnal kezdeményezték az SPD-ből történő kizárását. Ez végül 2020 júniusában történt csak meg, a Magyarországon Ellenséges hatalomátvétel címmel megjelent könyvében leírtak, az iszlám vallás és kultúra kritikai megközelítése miatt. Ugyan jelen recenzió tárgyát képező művének első kiadását hazájában órák alatt elkapkodták, személye hamar a liberális botrány- és gyűlöletkeltés céltáblájává vált. Sokatmondó tény, hogy a könyvet övező hisztérikus hangok kórusát gyarapította Angela Merkelé is, de ő később kénytelen volt elismerni, hogy valójában a mű olvasása nélkül alkotott véleményt.

Ugyanakkor megállapítható – és ezt a szerző előszeretettel hangoztatja is – az általa kiváltott általános disputa ellenére egyetlen ténymegállapítását, felhasznált statisztikáját nem sikerült megcáfolni vagy érdemben vitatni. Bírálói, akik közül legalább néhányan tényleg kezükbe vették a könyvet, leginkább a szerző eugenikus gondolatait támadták, szociáldarwinistának aposztrofálták, ahogy azzal a gyakori váddal is illették, hogy idegengyűlöletet szít. Védekezésképp a szerző többször hivatkozik olyan közéleti személyiségekre, mint Necla Kelek szociológus, Ayaan Hirsi Ali író vagy Seyran Ates jogtudós, mert őket nehezen lehet német nacionalistának beállítani. Mivel a Berliner Morgenpost 2010-ben végzett közvélemény-kutatása szerint a német lakosság csaknem fele egyetértett Sarrazin téziseivel, és az ellene indított lejárató kampány inkább csak népszerűséget szerzett neki és további érdeklődést generált, így a későbbiekben a mindig megfontoltan és higgadtan megnyilatkozó közgazdász-politikus további öt könyvével szemben a mainstream média inkább az elhallgatás fegyveréhez nyúlt.

Sarrazin később finomította elméletét, aktualizálta az általa használt statisztikákat, aminek oka nem annyira alapfeltevéseinek, prognózisainak tökéletlensége volt, hanem inkább az a 2010-ben még nem modellezhető eseménysorozat, amely az illegális migrációs hullámot elindította és napjainkig életben tartja. A 2021. évi német újranyomáshoz írt előszavában – amelyet a magyar kiadás is tartalmaz – úgy látja, az eltelt idő végsősoron mégiscsak őt igazolta.

A könyv maga hét alaptézis köré épül, amelyből a szerző álláspontja szerint egyértelműen következik a német gazdaság hatékonyságának és versenyképességének a jelenben már tetten érhető és a jövőben egyre gyorsuló csökkenése. 

teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

Elkezdődött a koncertprogram a 33. Tusványoson

A Blahalouisiana koncertjével kedd este megkezdődött a 33. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor - közismert nevén Tusványos - vasárnap hajnalig tartó rendezvénysorozata az erdélyi Tusnádfürdőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!