2024. 10. 15. Kedd Teréz napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Láncreakció 13:00

Kultúra

Nem mindennapi időutazásra hív a Terror Háza Múzeum új, formabontó ’56-os kiállítása

Múlt és jelen mintegy 68 év különbséggel kapcsolódik össze azokon a fotókon, amelyekből október 14-én nyílt kamarakiállítás a Terror Háza Múzeumban. Az 1956 – MÚLT, NEM MÚLT című időszaki tárlat alkotásain egy speciális eljárásnak köszönhetően a forradalom és szabadságharc idején készült fényképek kelnek életre.

  • Nem mindennapi időutazásra hív a Terror Háza Múzeum új, formabontó ’56-os kiállítása

Varga Csaba fotóriporter, fotográfus, épületfotós 1956-os korabeli fotókat választott ki, amelyek Budapest utcáin készültek a forradalom és szabadságharc idején, majd elkészítette a képek mai megfelelőjét ugyanazokról az épületekről, utcarészletekről, az eredetivel megegyező szögből, hasonló napszakban és időjárási körülmények között. Ezt követően egy speciális eljárással rávetítette őket az eredeti képekre. A tárlat megnyitóján Békés Márton, a XXI. Század Intézet igazgatója úgy fogalmazott:

„Az 1956-os forradalom és szabadságharc egykori helyszíneiről készült akkori és mai fényképek lentikuláris feldolgozásával pedig bizonyítjuk, hogy ’56 nem múlt el.

Köszöntőjében Kovács Zoltán, a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy manapság óriási jelentősége van egy olyan kiállításnak, amely vizuálisan megragadhatóvá teszi a múltat:

„Napjainkban a történelmi ismereteink szisztematikus felszámolása zajlik. Olyan dolgokat kérnek számon a múlt emberein, a múlt korszakain a woke-kultúra logikája mentén, amelyek meg sem valósulhattak volna. Ezért meg kell becsülnünk azokat a próbálkozásokat, amelyek a történelem megragadhatóságát és megérthetőségét vizuális módon megadják a fiatalok számára, hogy el tudják képzelni azt a közeget, amelyben az események történtek.”

Október 23-a alkalmából a Terror Háza Múzeumban a következő két hétben rendhagyó történelem órákkal, múzeumpedagógiai foglalkozásokkal, illetve rendhagyó tárlatvezetésekkel várják az érdeklődőket. Ezeken ismert színészek, zenészek, sportolók kalauzolják a vendégeket.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Kiakadtak a románok az új Hunyadi sorozat miatt

Kiakadtak a románok az új Hunyadi sorozat miatt

Nehezményezik többek között, hogy a Hunyadi János gyermekkorát is bemutató alkotásban, amelyben a szereplők saját anyanyelvükön beszélnek, mellőzni fogják a román nyelvet, holott a főhős szerintük román volt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Az acappella zene ünnepe Szegeden

Az acappella zene ünnepe Szegeden

A XVII. Fool Moon Acappella Fesztiválon a műfaj legjobb hazai képviselői és nemzetközi nagyágyúi lépnek majd fel, együtt bemutatva a vokális zene gazdag világát.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!