2024. 04. 21. Vasárnap Konrád napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Globál 09:10

Kultúra

Dantét méltatta Ferenc pápa

A "remény prófétájának" nevezte Dante Alighierit Ferenc pápa, aki az olasz költő, filozófus halálának közelgő, 700. évfordulója alkalmából fogadta Ravenna küldöttségét. A szombaton megtartott audiencián a katolikus egyházfő hangot adott reményének, hogy a 2020-21-es Dante-év sokszoros alkalmat ad arra, hogy a nagyszerű szerző műveit ismét kezébe vegye mindenki.

  • Dantét méltatta Ferenc pápa

 

"Dante arra hív minket, hogy földi útunk elveszített vagy elhomályosult lelkét ismét megtaláljuk"

-  hangoztatta Ferenc pápa, hozzátéve, hogy Isten segítségével egy ilyen vizsgálódásnak szenteli 2021-et.

Dante halálának 700. évfordulója - 2021. szeptember 14. - alkalmából az olasz kormány ünnepségsorozatot tervez, amelynek középpontjában azok a helyszínek állnak, ahol Dante életét élte, köztük szülővárosa, Firenze vagy Ravenna, ahol eltemették őt.

Kiállításokat, szemináriumokat és körutakat is szerveznek az évfordulóhoz kapcsolódóan. A római Scuderie del Quirinale kiállítótérben nemzetközi kiállítást mutatnak be Dante tiszteletére.

Firenze mindeközben azon dolgozik, hogy visszakaphassa Dante hamvait, amelyeket jelenleg egy urnában őriznek a ravennai Szent Ferenc-bazilikában. A Dante-év alkalmából Firenze városa szeretné kiállítani az urnát a Santa Croce(Szent Kereszt)-bazilikában, ahol a toszkán fővárosból származó számos költő van eltemetve.

Dante remekműve, az Isteni színjáték a külföldön legtöbbet olvasott olasz nyelvű mű. Az eposz egy fiktív vándorlásról szól, amely során Dante isteni parancsra felkeresi a három túlvilági helyszínt: a poklot, a tisztítótüzet és a paradicsomot.

A műben Dante 1300. március 25-én kezdi meg túlvilági útját. Ezt a dátumot a Corriere della Sera című tekintélyes napilap egyik újságírójának, Paolo di Stefanónak a kezdeményezésére nyilvánították Dante-nappá (Dantedí) Olaszországban.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Gál Kinga: Háború vagy a béke, ez a választás tétje

Ha nem lesz változás Brüsszelben, akkor Európa belesodródik a háborúba. A háború vagy a béke a választás tétje június 9-én. Csak a béke a megoldás és a békére csak a Fidesz a garancia - jelentette ki a kormánypárt választási manifesztumára utalva Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Gálaesttel készül a Nemzeti Színház Bodrogi Gyula születésnapjára

Kilencvenedik születésnapja alkalmából nagyszabású gálaműsorral köszöntik Bodrogi Gyulát, a nemzet színészét, Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művészt, a József Attila Színház, a Vidám Színpad és a Halhatatlanok Társulatának örökös tagját, a Nemzeti Színház társulatának tagját a teátrum nagyszínpadán hétfőn.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!