2020. május 25.,
hétfő, Orbán napja

Bakonyi ház lett az év tájháza

Hír TV

2019. október 6., vasárnap 13:53

A Veszprémben található Bakonyi Ház lett idén az év tájháza. A Magyarországi Tájházak Szövetsége által alapított díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy a bemutatóhely milyen szerepet tölt be a helyi közösség életében.

Veszprém központjában bújik meg a Bakonyi Ház. Udvarán etnobotanikai oktatókertet alakítottak ki, ahol a paraszti kultúrában megtalálható növényeket a muzeológusok saját maguk gondozzák. A házat 1935-ben egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára építették. Aki belép, azt láthatja, hogyan élhetett egy család a 19. században.

"A konyhában egy kenyérsütési szituációt rendeztünk be, a szobában pedig egy két-három gyermekes fiatal család, illetve akár az idősek is itt élhettek velük, ezt a szituációt rendeztük be, református és jómódú családnak az életkörülményeit mutatja be a szoba."

- mondta L. Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum muzeológusa.

A tájház hátsó szobájában különleges kiállítás látható.

Itt olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek egy család vagy egy közösség életének egy-egy fontos dátumát örökítik meg. A Bakonyi Ház azért lett az év tájháza, mert nem csak kiállításokkal várják a látogatókat, hanem színes programokkal is, így teremtenek közösségi életet.

"Augusztus 20-hoz, múzeumok éjszakájához használjuk a ház környezetét, kenyeret, langallót sütünk egy mobil kemencében, ami szintén a tájházhoz tartozik, illetve új kezdeményezésként idén májusban egy sportversenyt is rendeztünk a ház körül, a diákok népi játékokkal játszottak versenyszerűen, és díjaztuk is a legjobbakat."

- jegyezte meg Király András, a Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógusa.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2003-ban alapította az Év Tájháza díjat. Hazánkban közel 500 tájház van, közülük körülbelül 300 tagja a szövetségnek.

Hír TV