2022. 09. 29. Csütörtök Mihály napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Soroló 03:40

Kultúra

Bakonyi ház lett az év tájháza

A Veszprémben található Bakonyi Ház lett idén az év tájháza. A Magyarországi Tájházak Szövetsége által alapított díj odaítélésekor fontos szempont volt, hogy a bemutatóhely milyen szerepet tölt be a helyi közösség életében.

  • Bakonyi ház lett az év tájháza

Veszprém központjában bújik meg a Bakonyi Ház. Udvarán etnobotanikai oktatókertet alakítottak ki, ahol a paraszti kultúrában megtalálható növényeket a muzeológusok saját maguk gondozzák. A házat 1935-ben egy öcsi kisnemesi lakóház mintájára építették. Aki belép, azt láthatja, hogyan élhetett egy család a 19. században.

"A konyhában egy kenyérsütési szituációt rendeztünk be, a szobában pedig egy két-három gyermekes fiatal család, illetve akár az idősek is itt élhettek velük, ezt a szituációt rendeztük be, református és jómódú családnak az életkörülményeit mutatja be a szoba."

- mondta L. Karsai Henriett, a Laczkó Dezső Múzeum muzeológusa.

A tájház hátsó szobájában különleges kiállítás látható.

Itt olyan tárgyakat mutatnak be, amelyek egy család vagy egy közösség életének egy-egy fontos dátumát örökítik meg. A Bakonyi Ház azért lett az év tájháza, mert nem csak kiállításokkal várják a látogatókat, hanem színes programokkal is, így teremtenek közösségi életet.

"Augusztus 20-hoz, múzeumok éjszakájához használjuk a ház környezetét, kenyeret, langallót sütünk egy mobil kemencében, ami szintén a tájházhoz tartozik, illetve új kezdeményezésként idén májusban egy sportversenyt is rendeztünk a ház körül, a diákok népi játékokkal játszottak versenyszerűen, és díjaztuk is a legjobbakat."

- jegyezte meg Király András, a Laczkó Dezső Múzeum múzeumpedagógusa.

A Magyarországi Tájházak Szövetsége 2003-ban alapította az Év Tájháza díjat. Hazánkban közel 500 tájház van, közülük körülbelül 300 tagja a szövetségnek.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.

Kapcsolódó tartalmak

Meghalt Axt László artistaművész

Meghalt Axt László artistaművész

Hetvenkét éves korában elhunyt Axt László, a Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett, Jászai Mari-díjas artistaművész - tudatta a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ kedden az MTI-vel.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!