2021. május 8.,
szombat, Mihály napja

Informátor: Kocsis Máté szerint elképesztő, hogy a Jobbik vádolja antiszemitizmussal a miniszterelnököt

Hír TV

2020. október 16., péntek 20:50

Sajtóhírek szerint Orbán Viktor miniszterelnök egyenesen Heisler Andrást, a Mazsihisz elnökét teszi felelőssé, azért hogy a borsodi időközi választáson a nyíltan antiszemita Bíró Lászlót jelölhette a balliberális összefogás. Az ügyben a Mazsihisz elnöke nem érzi felelősnek magát. A Fidesz szerint aggasztó a Mazsihisz hallgatása. A Hír TV Informátor című műsora körbejárta a történteket.

Az Informátor megkeresésére a Mazsihisz egy közleményt juttatott el, melyben nem reagált érdemben a miniszterelnök által megfogalmazottakra. Heisler András azt írta, hogy a Mazsihisz ugyan közpolitikai kérdésekben rendszeresen véleményt formál, de pártpolitikai kérdésekbe nem kíván beavatkozni. Továbbá Heisler leszögezte azt is, hogy párbeszédre törekszenek a magyar közélet szereplőivel, azonban a Jobbikkal – annak vállalhatatlan múltja miatt – nincs kapcsolatunk és ezen a helyzeten nem is terveznek változtatni.

Mivel a közlemény érdemben nem tért ki a kritikákra, ezért az Informátor megkereste Heisler Andrást telefonon. Aki nemcsak felelőnek nem tartja magát, de a lemondásán sem gondolkodott. Viszont érdekes információval szolgált: a Mazsihiszen belül nagyon megosztó a személye.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője határozottabb véleményt mert megfogalmazni, szerinte a Jobbiknak hiába vannak néppártosodási törekvései, a múltat nem tudja levetkőzni. Mint mondta, egyetlen egy ilyen múlttal rendelkező pártnak az egyetlen választási lehetősége az lenne, hogy feloszlatja magát. Köves Slomó a Mazsihisz felelősségét firtató kérdésre úgy reagált, hogy nem mindenki járt el kellő felelősségtudattal. 

Arra kérdésre, hogy a Mazsihisszel milyen kapcsolata van a Jobbiknak Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője a következőket mondta: 

"Formális kapcsolata nincs. Egyébként jómagam az országgyűlés alelnökeként részt vettem a nyáron a Raoul Wallenberg emléknapon és a Mazsihisz elnöke mellett ültem." (…)

Az országgyűlés jobbikos alelnöke szerint a Jobbik már nem egy antiszemita párt. Egykori megnyilvánulásaikat pedig a magyar társadalom immunreakciójaként magyarázta.

A Jobbik kiadott egy közleményt, amelyben kiállnak a Mazsihisz mellett, mondván, példaértékű, hogy a hitközségi szövetség „vallási szervezetként tiszteletben tartja a hívek sokszínű pártpreferenciáját”. Majd egyenesen Orbán Viktort teszik felelőssé azért, hogy szándékosan szítja az antiszemitizmust Magyarországon.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint elképesztő, hogy a botrányok után még a Jobbik vádolja antiszemitizmussal a miniszterelnököt.

Teljes adás: 

Hír TV