2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Híradó 12:00

Informátor

Informátor: Irgalmatlan mennyiségű pénzről is szól a vakcina körüli felhajtás

A járvány versenyre kényszerítette a világ országait és a gyógyszergyártó cégeket is. Ameddig a multiknak ez hatalmas profitot termel, addig az országok vezetőinek egy harc a saját állampolgáraik megvédéséért.

  • Informátor: Irgalmatlan mennyiségű pénzről is szól a vakcina körüli felhajtás

Tömegrendezvények, meghitt nyaralások, vagy akár egy kellemes ebéd egy étterem teraszán. Ez csak néhány dolog, amiről másfél éve még azt gondoltuk természetes és mára látjuk, hogy nem az. A koronavírus-járvány alapjaiban rengette meg kényelmes életünket és abban a világ vezetői és virológusai is egyetértenek, hogy az egyetlen megoldás, hogy helyreállítsuk életünket a vakcina.

Az Európai Bizottsági oltási grandiózus terve szerint a lakosság 70 százalékát kellene a tagállamoknak nyárig beoltaniuk. Ennek részeként márciusig a 80 év feletti korosztály 80 százalékának, illetve az egészségügyi és szociális gondozásban dolgozók szintén 80 százalékának beoltása a cél. Egyelőre azonban nem áll rendelkezésre az ehhez szükséges vakcina.

A koronavírus járvány rohamos terjedésével egy időben a gyógyszergyártók is új sebességi fokozatba kapcsoltak és eddig soha nem látott technológiákat bevetve pénzt és erőforrást nem sajnálva kezdtek az új oltóanyagok kifejlesztésébe.

A vakcina körüli felhajtás hatalmas üzlet is egyben.

Első hallásra arányaiban kicsinek tűnhet a vakcinákban rejlő üzleti potenciál, de a koronavírus vakcina az eddigi teljes oltási piachoz képest önmagában becslések szerint 10 milliárd dolláros tiszta profitot hozhat a gyártóknak ebben az évben.

A gyártók elsősorban arra használják a vakcinát, hogy jó színben tüntessék fel magukat és azt kommunikálják, hogy nem akarnak a koronavírus oltáson keresni,

mindössze a fejlesztési és gyártási költségeket akarják visszanyerni az eladásokból.

A Századvég gazdaságkutató makrogazdasági csoportvezetője szerint, a tőzsdén jegyzett gyógyszergyárak számára hosszútávon fontos presztízsértékkel bír, hogy tudják-e teljesíteni a szükséges mennyiségű megrendeléseket.

Egy normális terméknél azt szoktuk látni, hogy azért megy a verseny, hogy ki tud nagyobb piaci hányadot kiszakítani magának, ki tud nagyobb piacot megszerezni. Most a vakcináknál nagyon érdekes mást látunk. Azt látjuk, hogy többé kevésbé elkészült több cégnek a vakcinája, viszont ebben az esetben nem az van, hogy ezek versenyeznek a piacokért, hanem a termelési korlátok miatt a piacok versenyeznek a vakcináért, tehát gyakorlatilag a gyártók vannak most lépéselőnyben, részben ők is diktálhatják ebből következően a feltételeket és nem is egymással versenyeznek, hanem sokkal, inkább önmagukkal, hogy mennyit tudnak legyártani

– nyilatkozta az Informátornak Regős Gábor.

Mi folyik itt, Gyöngyösön?

Adásunk második felében Hiesz Györgyről, Gyöngyös baloldali polgármesteréről volt szó, akiről kiderült, hogy jogtalanul, sunyiban adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát.

Gyöngyös, egy nyugodt kisváros a Mátra lábánál. Eddig szinte csak szépet és jót hallottunk a városról. Néhány napja viszont a baloldali polgármesterről kiderült, hogy jogtalanul, sunyiban adatta be magának a koronavírus elleni vakcinát. Ezt nem csak a helyieket, hanem szinte az egész országot megdöbbentette.

Mint kiderült nem csak ő, hanem felesége is megkapta az oltást. Sőt orvosa és neje is. Az, hogy orvosa megkapta teljesen természetes, de van itt még egy másik fontos részlet is. Régi-régi baráti és politikai szál köti össze a két családot.

Hiesz Györgynek a háziorvos régi politikai harcostársa, hiszen együtt ültek a megyei közgyűlés szocialista frakciójában 2010 előtt, Hisz György volt a frakcióvezető, a háziorvos pedig abban az elhíresült Hosp Investes időszakban volt az egészségügyi bizottságnak az elnöke. Tehát itt a politikai szál, a baloldali szocialista szál működtette ezt a történetet.

Nem csak az orvos, hanem felesége is megkapta az oltást. De ki is ő? A hölgy nem más, mint Lénárt Benei Anikó – Abasár korábbi szocialista kötődésű független polgármestere volt 17 éven keresztül. 2019-ben viszont már nem indult, helyette egy zsíros önkormányzati állást kapott. Ő lett a Gyöngyösi Várostérség Fejlesztő Kft. ügyvezető igazgatója.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!