2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Informátor

Informátor: Élet-halál ura lehetett Hassan F.

Az ISIS katonái görnyedt hátú menekültként jönnek be és semmilyen adat nincs Európában róluk, az Iszlám Állam területéről pedig még nem érkeztek be adatok akár a szíriai titkosszolgálattól akár máshonnan. Hassan F.-t március 23-án tartóztatta le a TEK - érdekes, hogy pont azon a napon, amikor az Iszlám Államot legyőzték a kurdok - a 27 éves szír férfit terrorcselekménynek minősülő gyilkosságokkal gyanúsítják. 2015 óta lehetett az Iszlám Állam tagja. A Hír TV Informátor című műsorában elhangzott, Hassan F. Homszban emíri rangot töltött be, gyakorlatilag éle-halál ura volt a szíriai nagyváros területén. A szír férfi ügyvédje szerint ügyfelének is jár az ártatlanság vélelme.

  • Informátor: Élet-halál ura lehetett Hassan F.

Hassan F. 2016-ban hagyta el Szíriát, Törökországon keresztül bevándorlók ezreivel együtt jutott el a görög Leszbosz szigetére, majd innen Európába. Menedékjogot kért és kapott Görögországban. Így jogosult volt az Európai Unió területén szabadon mozogni. Hassan élt is a lehetőséggel, körbeutazta Európát, tavaly december 30-án a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren bukott meg, amikor egy nőt akart átcsempészni Belgiumba, amiért 5000 eurótkapott. Hassan F. ugyan a Görögországban kapott hiteles dokumentumokkal utazott, azonban a vele lévő nő, hamis útlevéllel rendelkezett. Az esetet követően a bíróság embercsempészés és hamis okirat felhasználása miatt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, valamint kiutasította Magyarországról. A kitoloncolás előtt a magyar hatóságok a nyírbátori Menekültügyi Őrzött Befogadóközpontban helyezték el. Hassan F. itt tartózkodott, amikor megérkezett a hír, hogy köze lehet az ISIS-hez. A nyírbátori tábor közelében élőket felzaklatta a hír, ugyanis az utóbbi időszakban már nyugodtabb volt a helyzet, korábban viszont tarthatatlan.

A Terrorelhárítási Központ a belga titkosszolgálatokkal dolgozott együtt, ők mondták ki először, hogy Hasszan F.-nek köze lehet az ISIS-hez. Egy bizonyítékként szolgáló videót is átadtak a magyar szervnek, illetve a Hasszant felismerő tanú is nekik beszélt a rémtettekről.

Nagyon komoly sok hetes, hónapos munka van míg igazából ki lehet ezeket az adatokat értékelni. Értelemszerűen egy személynél, aki Görögországon, Magyarországon át Belgium és skandináv országokon át utazott ott rengeteg információt kell az adott országnak a szakszolgálataitól begyűjteni, ezeket össze kell vetni esetleg több embert több országban kihallgatni, úgyhogy igazából a gyanú megalapozott, ezek meg fognak történni, tehát itt több hétre esetleg hónapra is van szükség, amíg majd a bíróság ugye fel tud állni, mert mondjuk az ügyészség megalapozottnak látja azt, hogy érdemes e elkezdeni egy büntetőpert mondjuk háborús bűnök miatt Hassan F. ellen

– ismertette az Informátor stábjával Georg Spöttle, a Nézőpont Intézet elemzője.

 A gyanú szerint Hasszan F. lefejező kivégzésekben is részt vett, 2016-ban a szíriai Homsz városában, egy az ISIS-hez való csatlakozást megtagadó férfi 20 családtágját mészárolta le.

Horváth József biztonságpolitikai szakértő az Informátornak elmondta,

ez a személy Homsz városában az emíri rangig vitte, tehát ő egy herceg volt, ha úgy tetszik, egy helyi nagyvárosnak a vezetője volt, aki emberek élete felett döntött, tudjuk azt, hogy egy rokonságához közel álló család 20 tagját mészárolták le a hírek szerint, amire szemtanú is van.

A belga titkosszolgálat szerint, aktív lefejezéseket szervezett, irányított.

Magyarországon egyáltalán nem, de még Nyugat-Európában sem mindennapos, hogy terrorgyanús személyeket fognak el.

Hassan F. mindent tagad, a szír férfi ügyvédje szerint ügyfelének is jár az ártatlanság vélelme.

Teljes adás:

Hír Tv - Informátor

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

Napi aktuális – Vita a NatCon jelentőségéről + videó

A Napi aktuálisban immár ma másodszor vendég volt Zila János elemző, Alapjogokért Központ és Szentiványi István külpolitikai szakértő, akikkel a "Vita a NatCon jelentőségéről" témában beszélgetett Velkovics Vilmos műsorvezető.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!