2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Amerika magyar grófja

Következik:

Európai Híradó 04:00

Informátor

Informátor: A román hatóságok a békésen imádkozó magyarokat büntetik

A gyalázatos román vandalizmussal szemben az erdélyi magyarság élőlánccal és imával próbálta megvédeni a több mint 100 éves katonai temetőjét Úzvölgyében június 6-án. A felhergelt agresszív románokat a csendes erő nem tántorította vissza. Szétverték a sírkert székelykapuját, letörték a magyar hősök keresztjeit és a törvényi tiltás ellenére felszentelték sajátjaikat. A sírgyalázás a lehető leggusztustalanabb cselekmények közé tartozik, a hazájukért halt hősök nyughelyének feldúlására még a gazdag magyar nyelvben sincs megfelelő jelző. Az Informátor stábja az úzvölgyi temetőbe látogatott.

  • Informátor: A román hatóságok a békésen imádkozó magyarokat büntetik

Úzvölgye több szempontból is jelentős helyszín a magyar történelmet tekintve, hiszen itt húzódik az ezeréves határ, illetve sok magyar áldozatot követelő harcok folytak itt az első és a második világháború során is. 1917-ben az első világégés idején már ide temették el a hősi halált halt magyar katonákat, akik többsége a Miskolci 10-es gyalogezredben szolgált.

Demeter Ferenc a közeli Mikóújfalu polgármestere, de eredeti szakmája történész, ezért kértük meg őt, hogy meséljen az úzvölgyi temetőről. A polgármester azt is hangsúlyozza, hogy nemcsak magyar, hanem az első világháború során német, osztrák, majd a második világháború alatt orosz katonákat is temettek el Úzvölgyén. Sőt az egyik emléktáblán még azt is látni, hogy egy román katona is itt lelt végső nyugalmat. Egy, de nem 52.

Úzvölgyében 1917-ben a magyarok temették el a halottaikat, a sírkertet a kommunizmus idején és azután is mindig a magyarság gondozta. 102 év elteltével jutott eszébe a románoknak, hogy nekik kell ez a temető. Olyan ez, mint amikor a verebek beköltöznek a fecskefészekbe.

Magyarország és Románia kötött egy egyezményt, amely a két ország közötti hadisírok gondozására vonatkozik. Ennek értelmében a felek arról állapodtak meg, hogy egyik ország sem nyúl bele katonatemetőkbe anélkül, hogy a másik fél ne egyezne bele. Na, arra, hogy Románia az Úzvölgyi temető területén belül 52 betonkeresztet és egy nagyobb emlékművet építsen Magyarország finoman szólva sem bólintott rá. Szóval Románia megszegte a saját 2008/300-as törvényét. De nemcsak ebben az esetben értelmezte a román fél könnyedén a saját szabályait. Úzvölgye területileg mindig Csíkszentmárton településhez tartozott, vagyis Hargita megyéhez. Azonban valamilyen ügyes trükkel néhány éve Bákó megyéhez, Dormánfalvához csatolták.

Teljes adás:

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!