2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Informátor

Informátor: A néppártosodás a szakadék szélére juttatta a Jobbikot

A Hír TV Informátor című műsorában többek között azokra a kérdésre kereste a választ Gáll Csongor, hogy vajon ki lép ki legközelebb a Jobbikból, illetve, hogy az egykor vezető ellenzéki párt soraiban ki diktálja igazából az ütemet a balosodás óta.

  • Informátor: A néppártosodás a szakadék szélére juttatta a Jobbikot

A Jobbik, amely korábban az ellenzék legnagyobb pártja és vezető ereje volt mostanra elvesztette identitását. A Vona Gábor által megálmodott balra tolódás és a Simicska Lajossal kötött szövetség mára oda vezetett, hogy a párt elvesztette szavazóbázisának több, mint a felét a parlamenti frakciót sorra hagyják el a képviselők, egymás után oszlanak fel a vidéki tagszervezetek.

Azt követően, hogy Vona elhagyta a süllyedő hajót, a kormány Sneider Tamás kezébe került. A korábbi skinhead vezér erős kezet ígért, és a még nacionalista elvekkel rendelkező Jobbik tagok okkal bizakodtak, hogy a párt visszatér a régi elveihez. Csalódniuk kellett. Sneider Tamás Jobbikja folytatta a balra tolódást, és megragadtak minden lehetőséget arra, hogy együttműködést találjanak a többi baloldali párttal közös ügyek mentén. A pártszakadás ekkor vette kezdetét, mivel nem mindenki nézte jó szemmel a baloldalhoz való közeledést. Dúró Dórát még a párt zárta ki a frakcióból, de ő távozott mandátumával együtt. Őt Volner János, Apáti István és Fülöp Erik követte, akik szintén nem adták vissza a Jobbiknak a listán szerzett parlamenti helyeket, így a 2018-as választásokon megszerzett 26 mandátum gyorsan 22-re olvadt.

A korábbi pártelnök életét a Vona-Simicska románc hagyatéka rendesen megnehezítette. A Jobbiknak tiltott pártfinanszírozás, miatt 600 milliónál is többet kellett fizetni az Állami Számvevőszék döntése alapján, ami miatt a csőd szélére sodródott a párt, de ekkor Simicska pénzre már nem számíthattak, mert a milliárdos vállalkozó Vonához hasonlóan kihátrált a Jobbik mögül. A Jobbik végül megmenekült, de Sneider nem tudott maradandót alkotni. A 2019-es EP-választásokon csúfos eredményt ért el a párt. Mindössze 6 százalékot szereztek, és csak egy embert küldhettek Brüsszelbe. Az őszi önkormányzati választásokon pedig egyértelművé vált az ellenzék vezető ereje a Demokratikus Koalíció lett.

Jakab Péter megválasztásával jött a fekete leves

Ekkor jelentkezett be nagy ambíciókkal Jakab Péter, a Messiás, akit januárban a tisztújító kongresszuson meg is választottak elnöknek. Ekkor még kevesen sejtették, hogy csak most jön a fekete leves. Az elnökválasztást követő első botrány akkor robbant ki, mikor nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amelyen Jakab arról beszélt, hogy szervezkedik ellene a Szávai István vezette – vagy ahogy ő nevezte – Szávai-klán.

Jakab ekkor nyilvánvalóvá tette, hogy kikkel nem szeretne együtt dolgozni a jövőben.

Nem is kellett sokat várni, hogy elinduljon a lavina. Elsőként Bencsik János köszönte meg és közölte nem kér a Jakab Péter-féle Jobbikból.

De nemcsak Bencsik Jánosnak nem jutott ki a Jakab-féle szeretetből. Őt követte Bana Tibor, aki a Facebookon azt írta, hogy a Jobbiknak a jobbközép politikai erővé válása helyett csak nihilizmus és Jakab- és Gyöngyösi-féle politikai leszámolás jutott.

Új lendületet vett a Jobbik leépülése

De nemcsak a parlamenti frakciót érintette a fogyatkozás. A teljes debreceni alapszervezet is otthagyta a pártot, valamint 4 fővárosi kerületi önkormányzati képviselő is lemondott. A koronavírus-járvány kifejezetten jó hatással volt a Jobbik frakció létszámára. Mondhatni karanténban gondolhatták a képviselők ,,nem illik” kilépni a pártból, de a veszélyhelyzet végéhez közeledve újra lendületet vett a Jobbik leépülése.

Sneider Tamás már korábban is élesen kritizálta Jakab Pétert azért, mert a pártelnök fenyegetéssel akarta a pártban tartani a frakció tagjait. Az ellentét odáig fajult, hogy Sneidert le akarták váltani a parlamenti alelnöki tisztségéből és ez elég is volt, hogy a korábbi pártelnök távozzon a frakcióból.

Sneider távozása közben olajat öntött a tűzre. A korábbi pártelnök azt mondta, hogy besúgóhálózat működik a Jobbikon belül. Szorosan követte őt Varga-Damm Andrea, akinek személye már régóta kellemetlen volt Jakab Péterék számára és Farkas Gergely is. De időközben a párt korábbi szóvivője, országgyűlési képviselője, Eger jelenlegi polgármestere, Mirkóczki Ádám is kilépett a Jobbikból.

Volner János független országgyűlési képviselő pedig arról beszélt az Informátor stábjának, hogy értesülései szerint hamarosan országosan is ismert jobbikos arcok hagyhatják ott a pártot.

Teljes adás:

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!