2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Informátor

Az Informátor a Dunaferr-botrány nyomában

Dagad a botrány Dunaújvárosban és az ügy már politikai szintre is emelkedett. Az Informátornak sikerült megszólaltatnia a Dunaferr képviselőjét, valamint a gyárfoglalásra készülő csapatok vezetőjét is. Ami biztos, a Dunaferr körüli helyzet tisztázása a város számára létkérdés, mivel nem csak a gyárban dolgozó 4500 ember sorsa függ ettől, hanem közvetve több tízezer ember életére van hatással a cég működése.

  • Az Informátor a Dunaferr-botrány nyomában

Az elmúlt napokban több hír is megjelent arról, hogy április 16-án több tucatnyi kigyúrt, kopasz, fekete ruhás férfi sorakozott fel Dunaújvárosban, a Dunaferr környékén.

Állítólag a Dunai Vasművet azért akarták elfoglalni a többségi, orosz tulajdonos megbízásából, hogy meggátolják az ukrán kisebbségi tulajdonost a cég felszámolásában. Végül több tucat Fejér megyei rendőr avatkozott közbe.

A történtek természetesen politikai szintre is emelkedtek. A Jobbik azonnal elkezdett a Fideszre mutogatni, nemzetbiztonsági kockázatot vizionáltak az ügybe. Stummer János - a nemzetbiztonsági bizottság elnökeként - az elhárítástól és a hírszerzéstől várta a választ a történtekre. Szerinte ugyanis a Fidesz pártigazgatója, Kubatov Gábor küldte a verőembereket a Vasműhöz.

Stummer János nemhogy a Nemzetbiztonsági bizottság élére nem való, de még éjjeliőrnek sem – így reagált a jobbikos képviselő vádaskodásaira Kubatov Gábor a Facebook oldalán. Mint írta: az ügyhöz semmi köze, Dunaújvárosban azóta van veszélyben a helyiek nyugalma és békéje, valamint százak

munkahelye, amióta a gyurcsányisták a jobbikosokkal karöltve átvették a város irányítását.

Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője szerint a mostani Dunaferr-botrány Gyurcsány Ferenc kormányzásáig nyúlik vissza. Ugyanis ők adták el a Dunaferr 80 százalékos tulajdonrészét - kezdetben - ukrán-svájci befektetőknek, akik szinte teljhatalmat és 37,4 millió eurós adókedvezményt is kaptak tőlük. Ez utóbbit az unió vizsgálta is tiltott állami támogatás gyanújával. Az oroszok csak ezt követően kerültek a képbe, akik azóta az ukránokkal folyamatos jogvitában vannak.

A Nézőpont vezetője szerint azonban

a Jobbik szándékosan akarja a Fideszre hárítani a Dunaferr ügyét, hogy így védje szövetségesét, Gyurcsány Ferencet.

Sajtóhírek szerint a Dunai Vasművet azért akarták elfoglalni a többségi, orosz tulajdonos megbízásából, hogy meggátolják az ukrán kisebbségi tulajdonost a cég felszámolásában, de az elmúlt hetekben rendkívül ellentmondásos információk láttak napvilágot.

Nagy Péter, a vállalat jogi képviselője szerint a kopasz emberek mögött egy bizonyos Mikó István áll, aki szerinte

jogtalanul, hamis felhatalmazással erőszakkal akarta átvenni a Dunaferr irányítását.

Az Informátornak megszólt Mikó István is, aki arról beszélt, hogy ő Dunaferr Zrt. többségi tulajdonosának meghatalmazott képviselője. Ő egyébként a kialakult helyzetért a jobbikos városvezetést is felelőssé teszi. Mikó ezen kívül cáfolta Stummer János állítását, hogy ők bárkinek a kutyái lennének. Úgy fogalmazott,

Kubatov Gábornak ehhez semmi köze, mi a tulajdonos, illetve a VEB Bank meghatalmazásából fakadóan léptünk fel és a tulajdonos érdeke mellett. Az, hogy ki kinek a kutyája ezt talán a polgármester úrtól kellene megkérdezni, hogy ő milyen álláspontra helyezkedik a saját magát illetően, mi soha nem is voltunk és nem is leszünk senkinek a kutyái.

Mikó István egyébként a kialakult helyzetért a jobbikos városvezetést is felelőssé teszi. Arról is beszélt, hogy szerinte minden jel arra utal, hogy Nagy Péter külföldre menti ki a társaság vagyonát.

Teljes adás:

HírTV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!