2022. 12. 06. Kedd Miklós napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:30

Színes

Több jeget veszítettek idén a svájci gleccserek, mint az elmúlt száz év bármelyikében

Gyorsabban olvadtak idén a svájci gleccserek, mint bármikor a feljegyzések több mint egy évszázaddal ezelőtti kezdete óta - közölte szerdán a Svájci Természettudományi Akadémia (SCNAT).

  • Több jeget veszítettek idén a svájci gleccserek, mint az elmúlt száz év bármelyikében

A jelentés szerint a svájci jégfolyamok tömegük 6 százalékát veszítették el idén, csaknem a dupláját a korábbi rekordnak, amelyet a forró nyarú 2003-ban mértek. Eddig már 2 százalékos veszteség is "extrémnek" számított.

A gleccserolvadás olyan erőteljes volt idén, hogy egy helyen felszínre került egy évezredek óta jég borította terület, másutt pedig réges-régen elhunytak holttestei kerültek elő, sőt meglett egy évtizedekkel ezelőtt lezuhant repülőgép roncsa is. Egyes kisebb gleccserek csaknem teljesen elolvadtak.

"A klímaforgatókönyvekből tudtuk, hogy ez a helyzet egyszer be fog következni, de csak valamikor a jövőben. Az idei nyár legdöbbenetesebb felfedezése az volt, hogy a jövő már itt van" - kommentálta az adatokat Matthias Huss, a Glamos Svájci Gleccserfigyelő Hálózat vezetője.

Az alpesi gleccserek több mint fele Svájcban található, ahol a hőmérséklet a világátlagnál kétszer gyorsabban emelkedik. Szerte az Alpokban a tudósok kénytelenek folyamatosan javításokat végezni a mérőállomásokon, amelyeket az a veszély fenyeget, hogy az olvadó jég miatt elmozdulnak vagy megrongálódnak.

A svájci gleccserek együttvéve három köbkilométernyi jeget veszítettek idén a kevés téli hó és az ismétlődő nyári hőhullámok miatt. A téli havazások általában pótolni szokták a nyáron elolvadt jeget, és a friss hó a napsugarak visszaverésével védi a jeget a további olvadástól.

A múlt télen viszont a szokásosnál jóval vékonyabb védelmező hóréteg esett az Alpokban, ráadásul azt is beszennyezte a szaharai homok, ami miatt több hőt nyelt el, hozzájárulva a hóréteg alatt fekvő jég olvadásához.

Ha tovább nő az üvegházhatást okozó gázok kibocsátása, az Alpokban lévő gleccserek tömegük 80 százalékát veszíthetik el 2100-ig az előrejelzések szerint.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

Elhunyt Kirstie Alley

Elhunyt Kirstie Alley

Meghalt hétfőn 71 éves korában Kirstie Alley amerikai színésznő, aki a Cheers című sorozatban nyújtott alakításáért Emmy-díjat kapott, a mozivásznon pedig a Nicsak, ki beszél?-sorozat filmjeiben ismerhette meg a világ.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!