2024. 05. 20. Hétfő Bernát, Felícia napja
Jelenleg a TV-ben:

Sajtóklub

Következik:

Híradó 15:05

Külföld

V4NA: Brüsszelben a korrupció a megszokott viselkedési forma

2011 márciusában jelent meg a brit Sunday Timesban a hír, hogy az Európai Parlament (EP) három tagja beleegyezett titkos kifizetések elfogadásába, egyes európai törvények módosításáért cserébe.

  • V4NA: Brüsszelben a korrupció a megszokott viselkedési forma

Az érintettek a román Adrian Severin, a szocialista képviselőcsoport (S&D) alelnöke, a szlovén Zoran Thaler szocialista és az osztrák Ernst Strasser európai néppárti (EPP) képviselők voltak. Az ügynek volt egy negyedik szereplője is, a spanyol néppárti Pablo Zalba Bidegain, de ő végül nem fogadott el kenőpénzt. A botrány érintettjei közül végül csak két képviselőt ítéltek el.

A V4NA Hírügynökségtől szerzett információk szerint Severin azzal védekezett, hogy Brüsszelben ez a megszokott viselkedési forma, semmi olyat nem tett, amit mások nem. Az elmúlt napokban több botrányos brüsszeli korrupciós ügyre is fény derült.

A belga Guy Verhofstadtról, az ALDE frakcióvezetőjéről az derült ki, hogy eurómilliókat vett fel kétes cégektől, akiknek aztán a gazdasági érdekeit képviselte, Cecilia Wikströmöt, a svéd Liberálisok EP-listavezetőjét pedig le is kellett venni a listáról, amikor nyilvánosságra került, hogy adócsalásban működött közre. Elmar Brok német néppárti képviselő saját választóit lopta meg, az EPP görög képviselőcsoportjának az elnöke, Manolis Kefalogiannis pedig egyszerűen elvette egyik beosztottja fizetését. Petra Kammerevert szocialista EP-képviselőről az derült ki, hogy úgy volt egy uniós irányelv kidolgozója, hogy közben egy érintett cégnek dolgozott. A zavaros múltú milliárdos, Renato Soru, olasz szocialista EP-képviselő korrupciós ügyeiről is, ő a Forbes szerint a leggazdagabb EP-képviselő 4 milliárd dolláros vagyonával. Az Európai Bizottság „isiászban” szenvedő elnökéről, Jean-Claude Junckerről pedig megírtuk, hogyan keveredett adóelkerülési botrányba.

A politikusok hajlandóak lettek volna lobbisták utasításaira törvénymódosításokat benyújtani, és ezért

100 ezer eurós éves fizetést, vagy konzultációs díjakat fogadtak el.

A „lobbisták” valójában a Sunday Times újságírói voltak.

Miután az újság bizonyítékokkal együtt feltárta az esetet, az Osztrák Néppárt elnöke felszólította európai parlamenti képviselőjét, Ernst Strassert a lemondásra. Strasser elhagyta az EP-t és pártját is. Politikusi karrierje során ez már a második eset volt, hogy hűtlen kezelés és korrupció vádjával a bíróság elé idézték.

A feltárt bizonyítékoknak köszönhetően a legutóbbi ügye kapcsán

négy év börtönre ítélte egy bécsi bíróság.

A szocialista képviselőcsoport vezetőjével, Martin Schultzzal való találkozó után Zoran Thaler szintén lemondott képviselői posztjáról.

A lap állítása szerint

a román Adrian Severin belegyezett, hogy az EU költségvetéséből segít félmillió eurót elcsalni.

Ennek ellenére is csak vonakodva, erős parlamenti nyomás hatására lépett ki a baloldali EP-pártcsaládból, és 2014-ig független képviselőként az Európai Parlament tagja maradt, tagadva a vádakat.

Végül 2016-ban

a román bíróság három év és három hónap börtönbüntetésre ítélte a volt EP-képviselőt.

A Sunday Times később nyilvánosságra hozta egy negyedik érintett európai parlamenti képviselő nevét, Pablo Zalba Bidegainét, aki az EPP spanyol képviselője volt.

Zalba haladékot kért a döntéshez lobbistának álcázott újságíróktól, amíg meg nem kapja pártja jóváhagyását.

Az EPP szóvivője akkor elintézte azzal az ügyet, hogy a képviselő nem fogadott el pénzt, nincs ok arra, hogy lemondjon, a vele szemben felhozott vádak nem olyan súlyúak, mint a másik három képviselővel szembeniek.

Zalba 2016-ig maradt az Európai Parlament és az EPP képviselője.

Az újságírók a korrupciós oknyomozás során összesen 60 képviselőt környékeztek meg.

Az ügy a mai napig a parlament egyik legnagyobb botrányaként van számontartva,

és ennek köszönhetően változtatták meg a parlamenti képviselők jövedelmére és költségeinek elszámolására vonatkozó szabályozásokat.

Origo

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!