2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Amerika magyar grófja 03:00

Külföld

A brüsszeli uniós elit újabb tagja bukott bele a korrupcióba

Korrupciós botrány robbant ki a német CDU rangidős európai parlamenti képviselője, Elmar Brok körül. Kiderült, hogy a néppárti politikus pénzt szedett be a parlamenti látogatóitól, hogy fedezze a költségeket, miközben ezeket az összegeket a parlamenttől is visszaigényelte. Két év leforgása alatt összesen 18 000 eurót (majdnem hatmillió forint) vett fel így, törvénytelenül. Az elmúlt napokban Guy Verhofstadtról, a liberálisok frakcióvezetőjéről az derült ki, hogy eurómilliókat vett fel kétes cégektől, Cecilia Wikströmöt, a svéd Liberálisok listavezetőjét pedig le is kellett venni a listáról, amikor kiderült, hogy adócsalásban működött közre.

  • A brüsszeli uniós elit újabb tagja bukott bele a korrupcióba

Elmar Brok néppárti politikus, aki – a DC Leaks tényfeltáró portál listája szerint – Soros György megbízható szövetségeseinek listáján is szerepel, már 39 éve tagja az Európai Parlamentnek, így rangidősnek számít az EP-képviselők közül.

Brok – noha egy névleg kereszténydemokrata tömörülés tagja –képviselősége mellett évekig a balliberális német médiaóriásnak, a Bertelsmann-nak dolgozott lobbistaként és tanácsadóként.A Bertelsmann az RTL-csoport legnagyobb tulajdonosa, ahová a magyar RTL Klub is tartozik.

Bár sokan nem nézték jó szemmel, a politikus egészen nyugdíjas koráig megtartotta szerepét a médiacégben,

ami 5 000 eurót hozott neki havonta, a 8 757 eurós képviselői fizetése mellé.

Hiába hívták „Mr. Bertelsmann-nak” a háta mögött képviselőtársai, Brok az EP külpolitikai bizottságnak elnöke volt 13 évig, és meghatározó szerepet töltött be a bizottságban alkotmányos kérdésekben, így Európa jövőjének alakításában is.

Ő volt az egyik pártfogója Martin Selmayrnak, az Európai Bizottság (EB) botrányos körülmények között megválasztott főtitkárának, aki korábban a Bertelsmann jogi ügyekért felelős alelnöke, majd Jean-Claude Juncker bizottsági elnök kabinetfőnöke volt. 

Selmayrt minden szabályt felrúgva nevezte ki Jean-Claude Juncker puccsszerűen az EB főtitkárának, az állás betöltésére még a kötelező pályázatot sem írták ki. Az ügyből óriási botrány lett, de a korrupt brüsszeli elitre jellemző, hogy Selmayr hivatalba lépését senki nem tudta vagy akarta megakadályozni. A kinevezéssel pedig, bármi lesz is az EP-választás eredménye, Juncker és Brok embere kulcspozícióban marad.

Elmar Brok legutóbbi korrupciós ügye idén, néhány héttel ezelőtt robbant ki.  

A CDU veterán politikusa pénzt kért a parlamenti látogatóitól, arra hivatkozva, hogy ebből fedezi a látogatások költségeit, ezeket azonban az EP költségvetése állja, Brok pedig onnan is felvette rá a pénzt. 

Fejenként 150 eurót szedett be így négy csoportos látogatásból, 2016-ban és 2017-ben összesen 18 000 eurót keresett.

Az európai parlamenti képviselőket meglátogató csoportoknak semmilyen körülmények között nem kellene fizetniük a képviselőnek, akivel találkoznak, és egyik képviselőnek sem kell előre kifizetnie ezeket a találkozókat.

Egy 2016. decemberi látogatás során például 47-en mentek Brokhoz az észak-rajna-vesztfáliai Paderbornból, a parlament ezért 8 760 eurót fizetett ki, Brok díjából pedig további 6 150 euró jött össze, tehát összesen közel 15 ezer euró. A látogatás költsége azonban csak 8 600 euró volt, ami

6 300 eurós többletet jelentett Broknak.

Ahogy az a brüsszeli elit tagjai között szokás, azonnal elkezdődött a ködösítés és terelés: az EP szóvivője úgy nyilatkozott: nem lehet megállapítani, hogy Brok megszegte volna az EP szabályait, de a részletek ismerete nélkül nem mondhatnak semmit.

A CDU és az EPP pedig egész egyszerűen nem kommentálta Brok korrupciós ügyét. 

Brok ennek ellenére belebukott a korrupciós botrányba. A CDU Észak-Rajna-Vesztfália tartományi szervezete ugyanis megvétózta a jelölését. Az élete eddigi 73 évéből 39-et EP-képviselőként dolgozó, magát érinthetetlennek tartó Brok ezt sértődötten fogadta. 

A parlamentből való távozása után a CDU-ban és az EPP-ben is magas rangú pozícióban szeretne maradni.

Origo

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!