2019. április 23.,
kedd, Béla napja

Tíz halott az összeomlott iskola alatt

Hír TV

2019. március 14., csütörtök 12:31, frissítve: csütörtök 19:12

Még keresik a túlélőket az összeomlott nigériai épület romjai alatt. Az afrikai ország legnagyobb városában, Lagosban egy háromemeletes ház dőlt össze. A legfelső emeleten egy általános iskola működött. Legalább tízen meghaltak.

Lagosban, Nigéria legnagyobb városában több ezres kétségbeesett tömeg gyűlt össze a romba dőlt épület körül. Ezzel viszont csak akadályozták a mentők érkezését.

Éppen a közelben voltam, amikor hallottam ahogy összeomlik az épület. Most menteni kell, akit csak lehet. Van aki már kórházba került, sok köztük a gyerek – mondta egy férfi.

A házban ugyanis lakásokon kívül a legfelső emeleten egy általános iskola is volt. A tragédia idején több mint száz diák tanult az épületben.

Senki sem tudja biztosan, mennyien sérültek meg. Úgy tudom, legalább 34 embert kihoztunk, és folytatódik a mentés – mondta a nigériai Vöröskereszt munkatársa, Raheem Jaimu. A közeli kórház megtelt az egyenruhát viselő kisdiákokkal.

A szerencsétlenség pontos okát még nem tudják, de Nigériában gyakran omlanak össze épültek. Nincs megfelelő építésügyi szabályozás, és a rossz alapanyagokból összetákolt házak esetében szinte csak idő kérdése, hogy mikor következik be tragédia. A most összedőlt épületről nemrég állapították meg, hogy gyenge a szerkezete és le kell bontani. 2014-ben 116-an haltak meg Lagosban, amikor egy hatszintes épület dőlt össze. Három éve pedig egy templom teteje szakadt rá a hívekre. Akkor is több mint százan haltak meg.