2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Tajvani külügyminiszter: Kína a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal

Folytatódtak a Tajvan körüli kínai hadgyakorlatok kedden, a tajpeji külügyminiszter szerint Peking a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal.

  •  Tajvani külügyminiszter: Kína a sziget invázióját készíti elő a hadgyakorlatokkal

Joseph Wu sajtótájékoztatóján leszögezte: Tajvant nem lehet megfélemlíteni. A tárcavezető nemzetközi támogatást kért a Tajvani-szoros békéjének és biztonságának megőrzése érdekében, és a nemzetközi jog súlyos megsértésének nevezte a sziget körüli műveleteket. Kína az elmúlt napokban többször átlépte a szoros középvonalát, amely eddig de facto határként működött a felek között. A vonalat az Egyesült Államok húzta meg egyoldalúan a hidegháború alatt, és Peking hivatalosan sohasem ismerte el.

Wu azt állította: Kína ürügyet keresett, hogy hadgyakorlatozhasson, és ez most éppen Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatása volt. Rámutatott: Kína másképpen nem lett volna képes rá, hogy ilyen rövid idő alatt előkészítse a drónokat, a kibertámadásokat és a dezinformációs kampányt. Peking múlt csütörtökön, Nancy Pelosi amerikai házelnök tajpeji látogatása után kezdett hadgyakorlatokat a sziget körül.

A manőverek eredetileg vasárnapig tartottak volna, de a kínai hadsereg keleti parancsnoksága hétfőn közölte, hogy folytatják a hadgyakorlatokat a tengeri hadviselésre és a tengeralattjáró-elhárításra koncentrálva. Kedden újra meghosszabbították a műveleteket, és a blokád, valamint az utánpótlási vonalak fenntartása került azok középpontjába.

Wu jelezte, hogy Kína az átfogó manőverek mellett kibertámadásokkal, dezinformációs kampánnyal és gazdasági nyomásgyakorlással próbálja gyengíteni a tajvaniak morálját. Eközben Tajvan hadgyakorlatba kezdett a sziget déli részén kedden, és tüzérségi gyakorlatokat hajtott végre éleslőszerrel. Tajpej július végén jelentette be a műveleteket. Joe Biden amerikai elnök hétfőn elmondta: aggódik Kína tevékenysége miatt, de nem gondolja, hogy Peking továbbmenne.

Egy magas rangú washingtoni védelmi tisztségviselő szerint a következő két évben nem kell azzal számolni, hogy Kína megpróbálná megszállni Tajvant. Kína korábban leszögezte: kész erővel megszerezni a szigetet, amelyet saját részének tekint. Vang Ven-pin kínai külügyi szóvivő hétfőn aláhúzta: Kína normál hadgyakorlatokat hajt végre vizein nyílt, átlátható és szakszerű módon. A szóvivő megjegyezte, hogy Tajvan Kína része.

Fotó: Lin Jian / Xinhua / AFP

MTI 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!