2020. július 5.,
vasárnap, Emese, Sarolta napja

Szellemhajót sodort partra a Dennis ciklon

2020. február 18., kedd 12:51

Szellemhajót sodort parta a hatalmas széllel érkező Dennis ciklon Írország partjainál. A brit szigetcsoport számos városa még mindig víz alatt áll a hétvégi vihar következtében. A hatóságok folyamatosan evakuálják a lakosságot az elárasztott térségben.

Egy elhagyatott szellemhajót sodort a partra a Dennis vihar Írországban. Az Alta nevű, 77 méter hosszú, 2200 tonnás teherhajót még 2018-ban hagyta el a legénysége, miután a motorjai felmondták a szolgálatot a Bermuda szigetcsoport közelében. Később a hajó Guayana felé sodródott, majd ismeretlenek vették birtokukba. Egy ideig az Atlanti óceán közepén vesztegelt. Az azóta berozsdásodott vízijárművet a több mint 130 km/órás széllökések vitték most a szigetország partjához.

A hatóságok arra kérték a lakosságot, hogy ne menjenek közel a hajóhoz, mert veszélyes lehet.

Nagy-Britanniában továbbra is áradásokra figyelmeztetnek. A hétvégén heves esővel érkező ciklon miatt továbbra is víz alatt van az ország több városa. Az ár pedig csak nagyon lassan vonul vissza. A lakosságot csónakokon mentik házaikból.

A Környezetvédelmi Ügynökség 1000 munkatársa dolgozik a helyszínen, segítséget nyújtva az evakuálásban. Szorosan nyomon követjük a helyzetet, különös tekintettel a Severn folyó partján fekvő városokban. Az összes területet megvizsgáljuk, mivel a napokban várhatóan a vízszint még emelkedni fog

- nyilatkozta a környezetvédelmi, élelmiszeri és vidéki ügyekkel foglalkozó brit államtitkár államtitkár.

Sok helyen továbbra is akadozik az áramellátás, a felázott talaj miatt pedig sárlavinák is pusztítanak. Egy férfi életét vesztette miután beleesett a megáradt Tawe folyóba. Egy nő pedig eltűnt, miután autójával elsodorta a víz. A hatóságok szerint valószínűleg nem élte túl a balesetet.

A heves széllökések miatt a Dublini Nemzetközi Repülőtéren számos repülőjáratot töröltek.

Míg a vihar kelet felé haladva szelídült, a brit szigeteken még napokig áradásokra figyelmeztetnek.

HírTV