2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Százakat telepítették ki a lángok elől

Százakat telepítették ki otthonaikból Ausztráliában a bozóttüzek miatt az ország északkeleti részén található Queenslandben, a szokatlanul száraz és szeles időjárás miatt több mint negyven helyen gyulladt ki az aljnövényzet. A térségben katasztrófahelyzetet hirdettek ki.

  • Százakat telepítették ki a lángok elől

A legkomolyabb, 50 kilométer hosszú bozóttűz a Deepwater Nemzeti Park közelében tombol az ausztráliai Queenslandben. A csütörtökön fellobbant, helyenként 12 méteres lángok hat otthonban okoztak kárt, és több mint 16 hektárt égettek fel a térségben.

„Ez az időjárás teljesen szokatlan errefelé. Egész héten hőhullámok fognak végigsöpörni az államunkon. Több helyen mértek olyan magas hőmérsékletet, amelyre még nem volt példa, és ez csak rosszabb lesz. Jelenleg negyven futótűz tombol, miközben beszélünk” – mondta Annastacia Palaszczuk, tartományi miniszterelnök.

Szakértők szerint a jelenlegi körülmények súlyosabbak, mint a 2009-es tűzvész idején, amikor tizenegyezer ötszáz hektárnyi terület vált a tűz martalékává.

Emberek százait telepítik ki, az evakuációban önkéntesek is segítenek.

„El fogunk érkezni egy pillanathoz, amikor roppant nehéz lesz kézben tartani a dolgokat a súlyosbító körülmények miatt. Ebben az esetben személyesen veszünk részt az emberek kimenekítésében, de kérem, ahogy azt már rengetegszer mondtuk, hallgassanak a tűzoltókra, legyenek együttműködőek, mert még soha nem néztünk szembe ilyennel” – mondta Katarina Carroll, tűzoltóparancsnok.

Az állami önkormányzat katasztrófa sújtotta területnek nyilvánította Gladstone körzetét, és további tűzriasztásokat adtak ki, figyelmeztetve az embereket, hogy a körülmények sokkal súlyosabbá válhatnak kedden.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!