2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Salvini: A migráció megállítása a legfontosabb, minden más csak utána jön

Hír TV

2018. szeptember 27., csütörtök 21:38, frissítve: csütörtök 22:34

Az illegális migráció megállításáról tárgyalt az olasz belügyminiszter Tunéziában. Matteo Salvini szerint a lehető legjobban vissza kell szorítani a földközi-tengeri embercsempészek működését, és lehetővé kell tenni a legális bevándorlást. Abban az olasz és a tunéziai belügyminiszter egyetértett, hogy a migrációt leginkább a kiindulási országokban lehet hatékonyan megfékezni.

A földközi-tengeri illegális migráció megállításáról tárgyalt Tuniszban az olasz belügyminiszter.

„Megegyeztünk egy hatékony alternatív megoldásban az embercsempészet helyett. Ez az indulások ellenőrzését, a halálesetek csökkentését és a visszatelepítések felügyeletét jelenti” – mondta Matteo Salvini.

Hozzátette: a migráció megállítása jelenleg a legfontosabb feladat, minden más csak ezután jöhet.

„Ha egyszer megállítottuk az illegális migrációt, akkor fókuszálni tudunk majd a gazdasági kapcsolatokra is. Ez ma azt jelenti, hogy több mint ezer üzletembernek van befektetése Tunéziában, amiken keresztül több mint 60 ezer embert foglalkoztatnak” – mondta a belügyminiszter.

Tunéziai kollégája abban értett egyet, hogy a migrációt a forrásországban lehet megállítani. „Megragadtam az alkalmat, hogy megoldást találjunk az illegális migrációra, mert ez nem függhet egyedül a biztonsági szempontoktól, hanem inkább hosszútávú és teljes fejlesztésen alapuló megközelítéstől függ” – mondta Hichem Fourati.

Csak ez év májusáig összesen 1910 tunéziai migráns érte el Olaszországot, míg egy évvel korábban, ugyanebben a szakaszban csak 231-en léptek az olasz partokra. Észak-Afrika felől az utóbbi 5 évben több mint 600 ezer migráns indult el Európa felé, az utóbbi hónapokra azonban jelentősen csökkent a számuk. Elemzők szerint ennek egyik oka az észak-afrikai kikötők szigorúbb ellenőrzése, és a bajba jutott migránsokat kimentő NGO-hajók kitiltása az olasz kikötőkből. Matteo Salvini nem sokkal júniusi hivatalba lépése után rendelkezett úgy, hogy a mentőhajók nem köthetnek ki Olaszországban.

x
Rendkívüli hír