2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Rendeleti kormányzás határidő nélkül Svédországban

A svéd parlament rendkívüli jogkörökkel ruházta fel a kormányt. A rendkívüli jogrendet határidő nélkül léptették életbe. Amikor tavasszal hasonló intézkedést vezettek be Magyarországon, az Unióban kampányt indítottak a kormány ellen, mondván: megszűnt a demokrácia. Közben Németországban egyetlen nap alatt közel 1200-an haltak meg, ami sajnálatos rekord. Ausztria határai ellenőrzésének szigorításáról döntött.

  • Rendeleti kormányzás határidő nélkül Svédországban

Rendeleti kormányzást vezettek be Svédországban. A stockholmi parlamentben rendezett vitán elhangzott,

azért van szükség a rendkívüli jogrendre, mert a kabinet nem kezelte megfelelően a járványt.

 

A svéd járványstratégia mindig is a szigorúbb szabályoknak és tiltásoknak, valamint az emberek nagyobb felelősségvállalásának keveréke volt. Ugyanakkor nyilvánvaló volt, hogy Svédországnak olyan jogszabályokra van szüksége, amelyek révén eredményesebben szoríthatjuk vissza a járványt

- indokolta a különleges felhatalmazást a miniszterelnök.

A jogszabály vasárnap lép életbe, és felhatalmazza a kormányt, hogy rendeleti úton kormányozzon.

Bármit bezárathat, felfüggesztheti a tömegközlekedést, valamint a nyilvános összejövetelekre vonatkozó szabályok megsértőit megbüntetheti. A rendkívüli jogrendet határidő nélkül, tehát visszavonásig léptették életbe.

Azt nem tudni, hogy az Európai Bizottság és Parlament ugyanúgy vizsgálni fogja a svéd jogállamiság helyzetét, mint ahogy azt a magyarországi rendkívüli jogrend ürügyén tette még tavaly tavasszal.

Újabb negatív rekord Németországban, Ausztria megerősíti a határellenőrzést

Közben Németországban újabb rekord dőlt meg: egyetlen nap alatt 1188 ember halt bele a COVID betegségbe, amire nem volt példa eddig a járvány csaknem egy éves története során. Az egy nap alatt kimutatott fertőzöttek száma mintegy 32 ezer, ami a legrosszabb adatok egyike. Jens Spahn egészségügyi miniszter sikerként számolt be arról, hogy az amerikai-német duó, a Pfizer-Biontech vakcinájának fiolájából ezentúl nem 5, hanem 6 adagot vesznek majd ki. A szervezetbe juttatott oltóanyag csökkentése nincs eredménnyel a hatásfokra, ugyanazt az immunreakciót váltja ki – mondta a miniszter. Németországban több mint 1 millió 800 ezer embert fertőzött meg az új koronavírus, közülük eddig 39 ezren haltak meg, a karácsonyi és szilveszteri adatok azonban még nem teljesek.

A szomszédos Ausztria közben megerősíti a határellenőrzést a szlovák és cseh szakaszokon. Az osztrák hatóságok emellett meghosszabbították a beutazási tilalmat a Nagy-Britanniából és a Dél-Afrikából érkező repülőgépekre, hogy elejét vegyék az új vírusmutáció elterjedésének. Az új vírustörzs Európa számos országában, legutóbb Romániában jelent meg.

Mindemellett ötmillió koronavírus-gyorstesztet bocsátanak az iskolák rendelkezésére január 18-tól az országban annak érdekében, hogy megfékezzék a kórokozó terjedését, miután a távoktatás után a tanulók ismét visszatérnek a tantermekbe - jelentette be szombaton Heinz Fassmann osztrák oktatásügyi miniszter. 

A rendszeres tesztelés a megfelelő stratégia azokban a nehéz hónapokban, amíg a társadalom teljes átoltottsága meg nem valósul - mondta a miniszter, hozzátéve, hogy az intézkedésnek köszönhetően a tanulók és a pedagógusok önkéntes alapon hetente egyszer teszteltethetik magukat.

Ausztriában a legtöbb iskolában távoktatást rendeltek el január 7. és 15. között. A miniszter szavai szerint egyelőre még nem tudni pontosan, hogy mikor nyithatják meg újra az iskolákat.

A fiatalabb gyerekeket a szülők tesztelhetik majd otthon, a nagyobbakon az iskolában végzik el a vizsgálatot, amelynek eredménye 15 percen belül látható.

Bizonyára lesznek szülők, akik ehhez nem járulnak majd hozzá - mondta Fassmann újságírók előtt. Mégis ez egy lehetőség arra, hogy újranyithassuk és képesek maradjunk nyitva is tartani az iskolákat - tette hozzá.

Ausztriában a pedagógusok várhatóan február végétől kaphatják meg a koronavírus elleni oltást.

A pandémia kezdete óta Ausztriában 379 071 fertőzöttet jegyeztek fel, és 6687 ember halálát hozzák összefüggésbe a koronavírus okozta szövődményekkel. Az országban január 24-éig tart majd a járvány miatt - már harmadik alkalommal - elrendelt teljes zárlat, de sajtóhírek szerint az iskolákba már január 18-án visszatérhetnek a tanulók.

 

 

Hír TV

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!