2020. december 3.,
csütörtök, Ferenc, Olívia napja

Origo: "Félretették" a csúcsjelölteket

2019. május 28., kedd 21:26

Az Origo brüsszeli értesülései szerint "félretették" a csúcsjelölteket (Spitzenkandidatokat) az európai uniós tagállamok állam- és kormányfőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A portál kedd este azt írta: ez azt jelenti, hogy nem automatikusan ők a jelöltek az Európai Bizottság elnöki posztjára, vagyis Manfred Weber és Frans Timmermans helyett új jelöltet keresnek.

Mint felidézték: az Európai Unió tagállamainak állam- és kormányfőiből álló testület azért ült össze kedden Brüsszelben, hogy javaslatot tegyen az Európai Bizottság új elnökének személyére. Brüsszeli munkavacsorájukon az uniós állam- és kormányfők a tervek szerint megkezdték az EU-intézmények vezetőinek jelöléséhez és kinevezéséhez vezető eljárást.

A munkavacsora előtt a V4-országok vezetői, köztük Orbán Viktor miniszterelnök, a francia elnökkel, Emmanuel Macronnal, majd Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével egyeztettek - emlékeztetett a portál.

Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában elmondta: az Európai Parlament korábban elfogadott egy határozatot, amely a csúcsjelöltek megerősítésről szól, ugyanakkor nem köt jogilag.

Origo/Hír TV