2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

EU-tisztújítás: Megindultak a tárgyalások

Megkezdődött a tisztújítási folyamat az európai parlamenti választások után. Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács Brüsszelben ül össze. Hazánkat Orbán Viktor miniszterelnök képviseli. A legnagyobb kérdés továbbra is az, hogy ki lesz az Európai Bizottság elnöke. Franciaország és Németország is megkezdte a lobbizást, hogy saját támogatottja kerüljön az uniós testület élére.

  • EU-tisztújítás: Megindultak a tárgyalások

Brüsszelben kezdetüket vették az európai parlamenti választások utáni tisztújítással kapcsolatos megbeszélések.

Egy prágai lapértesülés szerint a V4-ek a szlovák Maros Sefcovic-ot jelölnék az Európai Bizottság élére, aki jelenleg a szervezet alelnöke. Ezt az információt azonban Andrej Babis cseh kormányfő cáfolta.

Emmanuel Macron kora délután a V4 országainak kormányfőivel találkozott, hogy megvitassák a kérdést. A francia államfő az Európai Bizottság élén állítólag Michel Barnier-t, a Brexit főtárgyalóját látná szívesen. Egyes információk szerint a visegrádi országok támogatnák ezt a verziót, ha cserébe Maros Sefcovic megkapná az EU kül-és biztonságpolitikai főképviselőjének tisztségét.

Németország továbbra is Manfred Webert szeretné az Európai Bizottság legfőbb pozíciójában látni. A német kancellár hangsúlyozta: mindenképpen olyan személynek kell kapnia a brüsszeli testület vezetését, aki valamelyik pártcsalád képviseletében Európa-szerte kampányolva megismertette magát és programját az állampolgárokkal.

A legfrissebb felmérések szerint azonban a németek 60 százaléka ellenzi, hogy az Európai Néppárt csúcsjelöltje legyen a következő öt éves ciklusban a Bizottság elnöke. Manfred Webert leginkább a fiatalok utasítják el.

Hivatalos javaslatot az Európai Parlamentnek az Európai Bizottság elnökére az európai uniós tagállamok állam- és kormányfői tesznek júniusi csúcstalálkozójukon.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!