2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben 03:00

Magyarország élőben

Dömötör Csaba: Magyarország csak bevándorlásellenes jelölteket támogat

A kelet-európai régió érdeke, hogy fajsúlyos képviselete legyen a brüsszeli döntéshozó testületekben - jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Hír TV Magyarország élőben című műsorában. A politikus kifejtette: a választás eredménye megerősítette a kormánypártok bevándorlásellenes politikáját, így a jelenleg zajló, a brüsszeli vezető testületek vezetői posztjairól szóló tárgyalásokon is olyan jelölteket támogatnak, akik bevándorlásellenesek.

  • Dömötör Csaba: Magyarország csak bevándorlásellenes jelölteket támogat

Mindenképpen az EU állam-és kormányfőinek döntésén múlik, kit jelölnek majd az Európai Bizottság elnökének – reagált Dömötör Csaba Földi-Kovács Andrea kérdésre. A Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára hozzátette: az Európai Parlament korábban elfogadott egy határozatot, amely a csúcsjelöltek megerősítésről szól, ugyanakkor nem köt jogilag.

A jogszabályok szerinti eljárásban a kormányfők fognak jelölni – szögezte le.

Dömötör Csaba elhúzódó tárgyalássorozatra számít, amely hetekig, akár hónapokig is tarthat.

Kiemelte: a magyarok szempontjából lényeges körülmény, hogy a kormánypártok a múlt vasárnapi EP-választáson hatalmas megerősítést kaptak. A Fideszé volt Európában a második legnagyobb győzelem Málta után, míg az Európai Néppárton belül a legnagyobb. 

Ezért a magyar miniszterelnök szavának nagyobb súlya van ezeken a tárgyalásokon - húzta alá. 

"Szeretnénk, ha olyan jelöltek lennének az uniós intézmények élén, akik nemzetek Európájában gondolkodnak, nemet mondanak a bevándorlásra, nem szeretnének jogokat elvenni tőlünk és figyelembe veszik a kelet-európai tagországok szempontjait" - fogalmazott. 

Személyi kérdésekről vitáznak az európai állam- és kormányfők Brüsszelben

Többek között az Európai Bizottság következő elnökének személyéről tárgyalnak. Mást akar Angela Merkel német kancellár és Emmanuel Macron francia elnök, miközben a V4-ek is közös fellépésre törekednek. A Hír TV Magyarország élőben című műsorát Brüsszelből Zöldhegyi Katalin tudósította.

Zöldhegyi Katalin kiemelte: Emmanuel Macron szerint csak egy hiteles, tapasztalattal rendelkező politikus lehet az Európai Bizottság elnöke. 

A francia elnök találkozót kért a V4-ek vezetőitől, köztük Orbán Viktortól még a csúcs előtt. A célja az, hogy megtorpedózza Manfred Weber európai bizottsági elnöki kinevezését.

Angela Merkel német kancellár ugyanakkor arról beszélt érkezésekor, hogy az Európai Néppárt többsége támogatja Manfred Webert. Egyben örömét fejezte ki amiatt, hogy az Európai Parlament házbizottsága kimondta, csak olyan politikus legyen bizottsági elnök, aki korábban a kampányban csúcsjelöltként találkozott választókkal és ismertette programját. 

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!