2020. augusztus 15.,
szombat, Mária napja

Öngyilkos merénylet történt Tuniszban, többen megsebesültek

MTI, Hír TV

2018. október 29., hétfő 18:59, frissítve: hétfő 22:14

Többen megsebesültek Tunisz központjában, amikor egy nő felrobbantotta magát - jelentette a tunéziai állami rádió hétfőn.

A tunéziai belügyminisztérium közlése szerint a nő rendőrautók mellett robbantotta fel magát, és akciójában legkevesebb nyolc rendőr és egy civil megsebesült. Az elkövető meghalt. A merénylet a tunéziai főváros egyik közkedvelt bevásárlóutcájában, a Habíb Burgiba sugárúton történt. A rendőrség lezárta a helyszínt, a sebesülteket mentőautók vitték kórházba.

A tunéziai belügyminisztérium terrorista robbantásnak minősítette az esetet. Az elkövető kiléte egyelőre ismeretlen. Egy tunéziai rádió értesüléseire hivatkozva az AP azt közölte, hogy egy Kelet-Tunéziából származó 30 éves nő követte el a merényletet, aki nem volt a hatóságok látókörében. Az elmúlt években több terrortámadás is történt Tunéziában. A 2011-es politikai átalakulás óta több tucatnyian - többségében turisták és a biztonsági erők tagjai - haltak meg merényletekben.

2015 márciusában 22 embert öltek meg fegyveresek a tuniszi Bardo-múzeumban. 2015 júniusában 38 embert ölt meg egy merénylő egy szúszai tengerparti nyaralóhelyen. A merényletet az Iszlám Állam nevű dzsihadista szervezet vállalta magára. 2015 novemberében robbantásos merényletet követtek el Tuniszban az elnöki őrség egyik autóbusza ellen; 13 ember vesztette életét, húszan pedig megsebesültek. A robbantást szintén az Iszlám Állam vállalt magára.

A támadások érzékenyen érintették a Tunézia számára fontos turisztikai szektort. A kormány számos intézkedést hozott a terrorizmus elleni harc jegyében. A 2015 novemberi támadás óta rendkívüli állapot van érvényben az észak-afrikai országban, legutóbb október elején hosszabbították meg egy hónappal. 2019-ben elnök- és parlamenti választásokat tartanak Tunéziában.