2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

Macron jelentős beruházási programot ígért az egészségügynek

Rendkívüli nyomás alá kerültek a párizsi kórházak, mivel Franciaországban is felgyorsult a koronavírus-járvány terjedése. Ezért a kormány 25 gazdaság-védelmi, munkajogi és szociális rendeletet hirdetett ki, hogy a lakosság fel tudjon készülni a következő hetekben várható válság-helyzetre. Franciaországban már több mint 25 ezren fertőződtek meg, és 1331-en vesztették életüket a betegség következtében. A csütörtöki adatok szerint a megelőző egy napban több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma.

  • Macron jelentős beruházási programot ígért az egészségügynek

Franciaországban egy nap alatt 365-tel nőtt a halottak száma

Franciaországban 24 óra alatt 365-tel 1696-ra emelkedett a koronavírus-fertőzés kórházban elhunyt áldozatainak a száma, és egy 16 éves lány is van közöttük - közölte csütörtök este Jérome Salomon, az egészségügyi minisztérium járványügyi igazgatója. 

A növekedés több mint százzal magasabb, mint az előző 24 órában, és a spanyolországi és olaszországi összesítések után továbbra is a harmadik legjelentősebb egy nap alatt a világon.  

A tájékoztatás szerint a nagyon szomorú hír a lány haláláról azért fontos, mert a fiataloknál a betegség súlyos formája nagyon ritka.

A kórházban ápolt 13 904 beteg 2365-tel több mint szerdán, közülük 3375-en vannak intenzív osztályokon, ami 548-cal több mint 24 órával ezelőtt.

A regisztrált betegek száma 29 155, de az általános orvosok szervezete azt állítja, hogy csak a múlt hét folyamán ők 42 ezer embert diagnosztizáltak a Covid-19 fertőzéssel. A járványügyi igazgató jelezte, hogy eddig csak a kórházakban diagnosztizált betegek kerültek be az összesítésekbe, az otthonaikban lábadozók nem.  

Jó hír a szakember szerint, hogy 4948-an meggyógyultak a kórházakban, és a súlyos esetek és az elhalálozások ellenére a fertőzöttek jelentős része felépül.

Az előjelzések szerint Franciaországban a következő héten várható a járvány csúcspontja.

Jérome Salomon elmondta, hogy a múlt héten a halálozások aránya nagyon megemelkedett Elzászban (+29,9 százalék), Korzikán (+39,9 százalék) Franciaország északi részén (+12,8 százalék), a párizsi régióban (+13,7 százalék) és Burgundiában (+18,8 százalék). A halálozás elsősorban az idősebb, 65 év feletti korosztályt fenyegeti - hívta fel a figyelmet a szakember.

Jérome Salomon kiemelte: a járvány egyre súlyosbodik Franciaország minden területén, és valamennyi közkórház és magánklinika példátlan és rendkívüli erőfeszítéssel vesz részt a betegek ellátásában: 576 intézményben ápolnak Covid-19 fertőzötteket.

Jelenleg naponta 9 ezer koronavírus-tesztet végeznek a francia egészségügyben, de a szám tíz napon belül 25-30 ezerre nőhet. Az egészségügyi minisztérium szerint a március 17-én életbe lépett kijárási korlátozások, amelyeknek legalább április végéig tartó meghosszabbítását javasolják a szakemberek, csak akkor oldhatók fel, amikor az ellátórendszer felkészült a lakosság tömeges szűrésére.

Miközben Elzász után a kórházak Párizsban és környékén is kezdenek megtelni, elindult csütörtökön az első egészségügyi szuperexpressz (TGV) a világon, amellyel a kelet-franciaországi Strasbourgból nyugat-franciaországi városokba szállítottak át súlyos, de stabil állapotban lévő betegeket Angers, Le Mans és Nantes kórházaiba. Az elmúlt napokban már a hadsereg repülőgépei is részt vettek betegek elszállításában a túlterhelt elzászi kórházakból.

Macron jelentős beruházási programot ígért az egészségügynek

Újabb beteget hoznak az ideiglenesen felállított katonai kórházba Kelet-Franciaországban. Az ország egészségügyi központjai egyre nehezebben birkóznak meg a tömegesen érkező fertőzöttek ellátásával. A napok óta túlterhelt elzászi régió után a francia fővárosban is kritikussá vált a helyzet. Hely-és eszközhiány mellett egyre súlyosabb a munkaerőhiány is - Párizs közkórházainak vezérigazgatója sürgős segítséget kért az egészségügyi dolgozók toborzására.

Az kórházak tehermentesítésének fontosságára hívta fel a figyelmet a brit miniszterelnök is. Boris Johnson hangsúlyozta, az ország egészségügyi rendszere csak akkor lesz képes megbirkózni a járvánnyal, ha sikerül lelassítani a vírus terjedését. Boris Johnson köszönetét fejezte ki annak a több mint 400 ezer önkéntesnek, akik jelentkeztek a kormány előző napi felhívására.

„Orvosságot fognak szállítani a betegeknek a gyógyszertárakból. Hazahozzák a gyógyult betegeket a kórházakból. És ami még fontosabb, állandó telefonos kapcsolatban lesznek az otthoni karanténban lévő betegekkel. Önkénteseink létfontosságúak lesznek a vírus elleni küzdelemben.”

– mondta a brit miniszterelnök, Boris Johnson.

A brit parlament szerdán elfogadta azt a törvénytervezetet, amely felhatalmazza a brit kormányt, hogy rendkívüli intézkedéseket hozhasson a koronavírus okozta járvány megfékezésére. A passzus értelmében a hatóságok korlátozott időre őrizetbe veheti azokat az embereket, akikről feltételezhető, hogy fertőznek.

Száznál többen haltak meg egy nap alatt Nagy-Britanniában

A csütörtöki adatok szerint a megelőző egy napban  több mint százzal nőtt Nagy-Britanniában az új típusú koronavírus okozta járvány halálos áldozatainak száma. 

A brit állami egészségügyi szolgálat (NHS) csütörtök este jelentette be, hogy a szerda este zárult 24 órában 113 ember halt meg a SARS-CoV-2 vírus okozta Covid-19 megbetegedésben.

Nagy-Britanniában így  a hivatalos adatok szerint eddig összesen 578 halottja van a járványnak.

A brit adatok rendszeres közlésének kezdete óta most először haltak meg egy nap alatt száznál többen a koronavírus okozta betegségben.

Az NHS tájékoztatása szerint csütörtök délelőttig 104 866 szűrést végeztek és 11 658 páciens szervezetében mutatták ki az új koronavírust.     Ez azt jelenti, hogy egy nap alatt több mint kétezerrel emelkedett a hivatalosan azonosított brit fertőzések száma.

Jenny Harries, az angol helyettes tisztifőorvos napi tájékoztatásában elmondta: a brit egészségügyi hatóságok várakozása szerint az új nagy-britanniai fertőzéses esetek száma húsvét környékén tetőzik, és onnantól már csökkenésnek indul.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!