2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Túlélve Bolíviát 11:00

Külföld

London javaslatcsomagot nyújt be Brüsszelnek a Brexit feltételrendszeréről

Ma nyújtja be a Brexit feltételrendszeréről szóló végleges megállapodási javaslatát az Uniónak a brit kormány. A Downing Street szerint két lehetőség van: vagy megkezdődnek a tárgyalások egy új paktumról, vagy London felkészül az alku nélküli Brexitre. A Brexit jövőjéről várhatóan az október 17-18-i csúcstalálkozón döntenek a tagállamok vezetői.

  • London javaslatcsomagot nyújt be Brüsszelnek a Brexit feltételrendszeréről

A londoni képviselők szeptember elején fogadták el azt a törvénytervezetet, ami megtiltja, hogy az Egyesült királyság október 31-én megállapodás nélkül lépjen ki az Európai Unióból. A jogszabály értelmében, ha a brit parlament október 19-ig nem tud megegyezni Brüsszellel, Boris Johnson köteles a Brexit elhalasztását kezdeményezni.

A brit kormányfő azonban számos alkalommal elismételte, hogy október végén akár megállapodás nélkül is, de mindenképp kivezeti országát az európai Közösségből. A Downing Street ugyanakkor felvázolt egy javaslatcsomagot a brit kilépés feltételrendszeréről.

„Nem szabad visszaállítani a határellenőrzést, az egységes piacot tiszteletben kell tartani, és természetesen a Nagypénteki egyezményt is tisztelni kell. És ezek közül mindhármat teljesíteni fogjuk amikor az Egyesült Királyság teljesen és maradéktalanul kivonul az EU-ból. Ezt fogjuk tenni, és van is erre megoldásunk.”

– jelentette ki, Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke, aki „nagyon jó”-nak nevezte a brit ajánlatot.

A britek mostani javaslatcsomagjában sajtóértesülések szerint az áll, hogy az ír sziget egésze alakuljon egységes gazdasági térséggé, amelyen belül az élelmiszerek és egyéb agrártermékek forgalma akadálytalanul folyna, az egyéb javak pedig formális vámellenőrzésen esnének át a kiinduló vagy az érkezési pontokon. Ezeket a pontokat a határtól legalább 8 km távolságra állítanák fel, így kerülve el a közvetlen határellenőrzés visszaállítását Írország és Észak-Írország között a Brexit után

Az uniós vezetők többsége továbbra is szeretné elkerülni a britek rendezetlen kilépését.

„Semmi okunk nincs arra, hogy önelégültek legyünk. Már három éve tárgyalunk egy rendezett brexitről, és még mindig hatalmas bizonytalanság övezi, hogy mi fog történni október 31-én. Nagy Britannia nem egy kis európai ország, hanem egy hatalmas globális játékos.”

-mondta Angela Merkel, német kancellár.

A londoni kabinet leszögezte: a mostani a britek végleges javaslata. Amennyiben az Unió ezt nem fogadja el, az Egyesült Királyság október végén megállapodás nélkül távozik.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!