2022. 10. 05. Szerda Aurél napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Híradó 20:05

Külföld

Kínai kutatóhajó érkezett Srí Lankára a szomszédos India aggodalmai ellenére

Egy kínai kutatóhajó érkezett kedden a kínai üzemeltetésű Srí Lanka-i kikötőbe, Hambantotába - közölték a hatóságok, annak ellenére, hogy India és az Egyesült Államok aggályai szerint a hajót kémkedésre használhatják.

  • Kínai kutatóhajó érkezett Srí Lankára a szomszédos India aggodalmai ellenére

A Yuan Wang 5 kikötését azzal a feltétellel engedélyezték, hogy a hajó nem folytat kutatásokat Srí Lanka vizein - közölték a kikötői tisztviselők, miután konzultáltak Indiával, az Egyesült Államokkal és Kínával.

A hajónak már a múlt héten meg kellett volna érkeznie, de Colombo kérte Pekinget, hogy halassza el az érkezést, mivel India tiltakozott ellene, mert aggódik Kína térségbeli tevékenységei miatt.

Szombaton azonban, intenzív tárgyalásokat követően Colombo bejelentette, hogy engedélyezte a hajó kikötését Hambantotában, ahol hat napig maradhat.

Hajózási elemző honlapok a Yuan Wang 5-öt kutató- és megfigyelőhajóként írják le, de az indiai CNN-News18 szerint kémhajó.

A kínai hajónak azzal a feltétellel engedélyezték a kikötőbe való belépést, hogy a Srí Lanka-i vizeken való tartózkodása alatt bekapcsolva tartja az automatikus azonosító rendszert (AIS), és nem végez tudományos kutatást.

Újdelhi aggódik Kína növekvő jelenléte miatt az Indiai-óceánon és Srí Lankán, amelyet India befolyási övezetének tekint.

A hajó érkezése előtti napon India felajánlott Srí Lankának egy Dornier 228-as típusú repülőgépet a sziget tengeri felügyeleti képességeinek megerősítésére.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Egész nap demonstráltak a tanárokért

Egész nap demonstráltak a tanárokért

Országos demonstrációt hirdetett mára, a pedagógusok világnapjára a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete. Budapesten élőlánccal, hídfoglalással is tiltakoztak.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Januártól nem hétfő esténként, hanem vasárnap 19 órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét. Ez mostantól nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma lesz. Keddtől péntekig 21 órától gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!