2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Kaliforniától Washingtonig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

Megállíthatatlanul pusztítanak a bozót és erdőtüzek az Egyesült Államok nyugati partvidékén. A helyzet Kalifornia,Washington és Oregon államban a legrosszabb. Utóbbiban több mint félmillió embernek kellett elmenekülnie otthonából a tűzvész miatt. Az elmúlt hetekben a bozóttüzek már több mint 3 millió hektárt perzseltek fel és több ezer lakóház semmisült meg.

  • Kaliforniától Washingtonig lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

Mindenki hagyja el a házat - ezt kiabálta egy önkéntes segítő a washingtoni Tacomában.

Az amerikai család első felszólításra nem volt hajlandó távozni az otthonából, miközben a lángok már körbekerítették a házat. Az elmúlt napokban Washington államban is erdő és bozóttüzek pusztítanak.

Malden városát szinte teljesen felperzselték a lángok. Több száz ember veszítette el az otthonát.

A Washingtonnal szomszédos Oregonban is súlyos a helyzet. Az államban 4,2 millió embert érintenek a tűzvészek. Eddig több mint fél millióan kényszerültek arra, hogy elhagyják otthonukat.

Az oregoni Phoenix közelében órák alatt a lángok martalékává vált egy egész mobilház-lakópark. A helyieket sokkolta a pusztítás.

Közvetlenül mögöttem van a házam, a többiekével együtt. Mindegyik porig égett. Mindenünk oda lett. Nem hittük, hogy ekkora pusztítással kell szembenéznünk. Csak a családom és a kutyánk maradt. Ez iszonyatos, borzasztó

- mondta egy amerikai férfi.

Az oltást nehezíti a szél. Jelenleg is több tucatnyi erdő ég az államban, és a hatóságok szerint legalább egyet gyújtogatás okozhatott.

A kormányzó szerint példátlan a katasztrófa az államban. A térség természeti csodái lényegében elpusztultak.

Hatalmas tűzvészeket tapasztalunk, nemcsak Oregonban, hanem Kaliforniában és Washingtonban is államban is. Reméljük, hogy más államok, köztük Utah is a segítségünkre tud sietni

- hangsúlyozta Oregon kormányzója.

Az állam északi nagyvárosában Portlandben a pusztító lángok miatt már olyan rossz a levegő mint Jakartaban vagy Delhiben. Napok óta vörös az ég a kaliforniai San Francisco felett.

A megállíthatatlanul terjedő tűzvész miatt Dél-Kalifornia valamennyi nemzeti parkját lezárták a hatóságok. Az állam kormányzója pedig vészhelyzetet hirdetett több megyében is. Kaliforniában már legkevesebb 10 ember vesztette életét a természeti csapás következtében.

Több ezer ház égett porig és 64 ezer embert evakuáltak. Augusztus óta több mint 800 ezer hektár égett le Kaliforniában.

Ahogy a térképen is látható lényegében Mexikótól a kanadai határig egy összefüggő tűzövezet alakult ki. Jelenleg 12 nyugati államban pusztítanak a lángok, Kaliforniában, Oregonban és Washingtonban a legsúlyosabb a helyzet.

HírTV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!