2020. július 13.,
hétfő, Jenő napja

Irán: Netanjahu terve a Jordán-völgy annektálására egy választási trükk

MTI

2019. szeptember 11., szerda 21:57

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnöknek az a terve, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet, illetve Iránnal szembeni gyakori vádaskodásai valójában trükkök újraválasztásához - idézte a Tasznim félhivatalos iráni hírügynökség az iráni külügyi szóvivőt.

"Netanjahu úgy próbál szavazatokat szerezni hatalmon maradásához, hogy vádaskodik Irán ellen, majd bejelenti azt a szándékát, hogy annektálja Palesztina újabb részét, hogy hatalmon maradhasson, és folytathassa a terjeszkedő politikát és az agressziót" - mondta Abbász Muszavi külügyi szóvivő.

Az izraeli kormányfő kedden elmondott beszédében jelentette ki, hogy választási győzelme esetén Izrael annektálja a Jordán-völgyet.

"Az új kormány megalakulása után a Jordán-völgy és a Holt-tenger északi része izraeli fennhatóság alá kerül" - közölte Netanjahu, hozzátéve, hogy az annektálás az első lépés lenne más, olyan ciszjordániai területek bekebelezése felé, ahol zsidó telepek vannak.

Netanjahu hangsúlyozta, minderre csupán azután kerülne sor, hogy Washingtonban nyilvánosságra hozzák az évszázad alkujának is nevezett izraeli-palesztin rendezési tervet, és az ügyben teljes mértékben együttműködnének a Trump-adminisztrációval.

Mohammad Stajje palesztin miniszterelnök nem sokkal Netanjahu nyilatkozata előtt, amelynek a tartalma korábban kiszivárgott, közleményben kijelentette, hogy az izraeli kormányfő "a békefolyamat legnagyobb rombolója".

Izraelben szeptember 17-én tartanak előrehozott parlamenti választásokat, mert az áprilisi választások után Netanjahu mint miniszterelnök-jelölt megfelelő számú koalíciós partner hiányában nem tudta felállítani új kabinetjét a kitűzött határidőig.

A 2400 négyzetkilométer területű völgy az Izrael által az 1967-es hatnapos háború során elfoglalt Ciszjordániában van, ahol mintegy 3 millió palesztin és több mint 400 ezer zsidó telepes él.

A zsidó telepek létrehozása a nemzetközi jog, a genfi egyezmény alapján nem jogszerű, ezért nemzetközi megítélésük is vitatott, Izrael azonban biztonsági és történelmi okok alapján visszautasítja ezt az álláspontot. A palesztinok attól tartanak, hogy a szeptember közepi választások utánra ígért új amerikai béketerv Izraelt fogja támogatni, és korlátozza leendő államuk területét.

 

MTI