2024. 09. 22. Vasárnap Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Radar ráadás 22:30

Külföld

Hajszálnyival vezetnek a baloldaliak az exit-pollok alapján a német brandenburgi választáson

Az exit-pollok szerint a balközép szociáldemokraták (SPD) a szavazatok 31,0, a szélsőjobboldali AfD pedig 30,0 százalékot kaptak a brandenburgi tartományi választásokon.

  • Hajszálnyival vezetnek a baloldaliak az exit-pollok alapján a német brandenburgi választáson

Az előrejelzések szerint nagyon szoros a verseny a harmadik helyért is: mind a jobbközép kereszténydemokraták (CDU), mind az új baloldali populista Sahra Wagenknecht Szövetség (BSW) 12,0 százalékos támogatottságot érhet el. 

A Zöldek ugyanakkor az 5 százalékos parlamenti küszöbön mozognak, sikerük esetén valószínűleg be kell majd vonni őket a koalícióba.

A bild.de úgy fogalmaz, hogy az SPD tartományi miniszterelnöke, Dietmar Woidke szinte biztosan folytathatja a kormányzást. Ismét a mérsékelt jobboldali CDU lesz a partnere. Ez azért érdekes, mert országos szinten a CDU ellenzékben van a baloldali kormányzattal szemben – írja az Infostart.

Potsdamban 51 százalék fölötti volt a részvétel a német tartományi választásokon 14 óráig. Ez jelentős ugrás a legutóbbi, 2019-es voksoláshoz képest, melyen a jogosultaknak mindössze a 31 százaléka vett részt délután kettőig.

A Deutsche Welle potsdami tudósítója szerint a szavazók valódi változást szerettek volna, számukra ugyanis a migráció lett a legfontosabb kérdés. A beszámolók szoros versenyről szóltak, de 

sok, a DW-nek nyilatkozó szavazó az AfD-re adta le voksát. 

Az újságíró hozzátette, a migráció valós probléma, ugyanis a bevándorláskérdést szövetségi szinten határozzák meg, és nem pedig a tartományi parlamentekben folyik vita a kérdésről. Ugyanakkor az AfD-vel kapcsolatos legfőbb aggályt is megfogalmazták: „Még, ha meg is választják őket, akkor sem találnak koalíciós partnert.”

Brandenburg jelenlegi SPD-s miniszterelnöke, Dietmar Woidke a lengyel határ melletti Forstban adta le voksát, és optimista az eredményt illetően. 

teljes cikk a Világgazdaságon olvasható.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!