2024. 09. 22. Vasárnap Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Paláver 15:35

Külföld

Dzsihadistákat tartóztatott le a marokkói csendőrség + videó

Dzsihadistákat tartóztatott le a marokkói csendőrség, egyiküket a Spanyolországhoz tartozó Ceuta környékén. A gyanúsítottak hűséget esküdtek az Iszlám Állam „kalifájának”, és már robbanószerkezetek készítését tanulták.

  • Dzsihadistákat tartóztatott le a marokkói csendőrség + videó

Három potenciális terroristát fogtak el a marokkói csendőrök, akik az Iszlám Állam kötelékében készültek merényleteket elkövetni. Az egyiküket ráadásul a spanyol enklávéval, Ceutával szomszédos Castillejosban tartóztatták le, ahonnan augusztus közepe óta több ezer ember próbált átjutni Spanyolországba hol úszva, hol a határkerítést ostromolva. A marokkói hatóságok azt mondják, hogy több terrortámadás végrehajtására készültek egyénileg, de hogy pontosan hol, azt nem tudni, a céljuk viszont az volt, hogy aláássák a közbiztonságot. A náluk tartott házkutatáskor találtak fegyvereket, robbanószerkezet gyártásához használt anyagokat és szélsőséges kéziratokat is.

Spanyolországban tavaly rekordszámú dzsihadistát fogtak el, 77 főt, ilyen sokat 2004 óta nem tartóztattak le. A legtöbben ráadásul pont marokkói állampolgárok voltak, akik Ceutánál és Melillánál most is rendszeresen próbálják illegálisan átlépni a határt és meg sem lehet mondani, hogy azok közül, akiknek ez sikerül, hányan vannak kapcsolatban valamelyik terrorszervezettel.

A konzervatív Néppárt vezetője épp a héten utazott el Olaszországba, hogy találkozzon Giorgia Meloni kormányfővel ebben a témában. Alberto Núnez Feijóo dicsérte azokat az intézkedéseket, amiket az olasz kormány tett az illegális migráció megfékezésére és kiemelte, hogy miközben ott lényegesen csökkent, addig Spanyolországban soha nem látott mértékben megnőtt az illegális bevándorlás idén. A pártvezető azt mondta, hogy mivel a Pedro Sánchez vezette baloldali kormány semmit sem tesz az országot felemésztő migrációs krízis ellen, ezért ő mostantól az ellenzék vezetőjeként az olasz kormány által megtett lépéseket próbálja meg előre mozdítani itt, saját hazájában is.

A Néppárt vezetőjének utazása alig egy nappal azután történt meg, hogy a Szociológiai Kutatóközpont az illegális bevándorlást jelölte meg a spanyolok fő problémájaként, ami jelenleg még a munkanélküliségnél is nagyobb gondot okoz az életükben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!