2024. 09. 22. Vasárnap Móric napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Kék róka 13:00

Külföld

A veterán német politikus az oroszok védelmére kelt

Gerhard Schröder, Németország korábbi kancellárja nemrégiben kifejtette véleményét Zürichben a globális politikai helyzetről. Hangsúlyozta a béke fontosságát és az együttműködést Oroszországgal és Kínával. Különösen figyelemreméltó volt az a meglátása, hogy Donald Trump esélyes lehet Kamala Harris ellen az amerikai elnökválasztáson.

  • A veterán német politikus az oroszok védelmére kelt

Az eseményt, ahol Schröder felszólalt, a svájci Die Weltwoche szervezte meg, ahol Schröder tartott előadást ötszáz fős közönség előtt. A beszéd középpontjában az Oroszország és Ukrajna közti békefolyamat állt, amely szerinte igen közel járt a megvalósuláshoz az orosz–ukrán háború korai szakaszaiban. Azonban hangsúlyozta, hogy sajnálatos módon a lehetőség elszállt, részben a politikai nyomás és a háttérben lévő erők miatt, amelyek a békét megakadályozták.

Schröder betekintést engedett a korábbi orosz–ukrán csúcstalálkozó hátterébe is. Elmondása szerint a kezdeti helyszín Svájc lett volna, de ezt az ukránok nem fogadták el, ahogyan Dubajt sem, végül Törökország mellett döntöttek. Schröder felesége, aki végzettségét tekintve tolmács, a protokoll vezetését végezte ezen találkozók során.

A béke nagyon közelinek tűnt a beszélgetések alatt. Az elképzelés az volt, hogy Ukrajna keleti régióit megtartanák, a Krím pedig különleges státust kapna, afféle „dél-tiroli megoldásként”, amely orosz enklávéként működne tovább. Ukrajna NATO-tagságát befagyasztották volna. Schröder utalt arra, hogy Zelenszkij kormánya nem hozhatott szabadon döntést, mivel „erősebb köröknek” volt érdekében a háború folytatása.

A volt kancellár megemlítette, hogy miközben a német kormány nem kereste meg őt diplomáciai tanácsadóként, a tárgyalásokba való bevonását a svájci Ringier kiadón keresztül szervezték meg, amely lehetővé tette számára, hogy részt vegyen az Isztambulban tartott megbeszéléseken. 

Ezek a „hatalmasabb körök” azok voltak, amelyek úgy vélték, hogy a konfliktus folytatása Oroszország gyengüléséhez vezet majd. Schröder állítása szerint a nyugati média és az amerikai katonák is azt hitték, hogy Putyin legyőzhető, ami hozzájárult a háború fokozódásához.

A teljes cikk a Magyar Nemzet honlapján olvasható.

Fotó: AFP

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!