2019. január 23.,
szerda, Zelma, Rajmund napja

Európa-szerte eddig 24 életet követelt a szélsőséges időjárás

Hír TV

2019. január 14., hétfő 20:47

Továbbra is fokozott lavinaveszély van az Alpok minden régiójában. Bajorországban és Ausztriában a katasztrófavédelem mellett a rendőrség és a hadsereg is besegít a munkálatokban, egyes településeken többméteres hó alól kell kiásni az épületeket. Európa-szerte eddig legkevesebb 24-en haltak meg a szélsőséges időjárás miatt.

Továbbra sem pihenhetnek a bajor katasztrófaelhárítási egységek, folyamatosan lapátolják a havat a településeken. Az Alpok németországi oldalán lévő Berchtesgadenben a német belügyminiszter, Horst Seehofer tekintette meg a munkálatokat.

„A helyzet kicsit jobb, de nem sokkal. Nem tudjuk, mi várható még a mai napon, már ami a lavinákat illeti. Már nagyon sok havat eltakarítottunk, de még rengeteg munka van” –  jelentette Georg Grabner, a regionális vezetés egyik tagja.

Berchtesgadenben több mint 2400 katona, rendőr, tűzoltó és a polgári védelem önkéntesei dolgoznak a lavinamegelőzési és hóeltakarítási munkálatokban. A környéken évtizedek óta nem tapasztaltak ilyen mértékű havazást, annak ellenére, hogy a hegyekben nem ismeretlen a havas tél fogalma.

„55-60 éve nem emlékszem ilyen időjárásra. Nagyon régóta nem volt ilyen szélsőséges, legalább tíz éve meg sem közelítette ezt” – fogalmazott egy nő a térség egy másik településén.

Innen több mint 180 kilométerre, a felső-ausztriai Rosenauban szintén az egyenruhások lapátolják el az épületeket is elborító havat. A múlt heti 3 méternyi hó után Tirol és Salzburg tartományokban még mindig fokozott lavinaveszély van, a hét második felében pedig újabb havazás várható a meteorológiai előrejelzés szerint.

A szélsőséges havazásnak eddig 24 halálos áldozata van Európa-szerte. Vasárnap Ausztriában 3, a pályáról letérő német síelőt temetett maga alá egy lavina, negyedik társukat azóta sem találják. A hatóságok Németország alpesi részein, Ausztriában és Franciaországban is a fokozott lavinaveszélyre figyelmeztetnek, és óvatosságra kérik a síelőket.