2020. augusztus 12.,
szerda, Klára napja

Erőszakos tüntetők támadtak Salvinire

2020. július 1., szerda 07:45

Rátámadtak Matteo Salvini volt olasz belügyminiszterre Campaniában, ahol illegális házfoglalók között alakult ki újabb koronavírus-gócpont. A bevándorlásellenes politikus a maffiára gyanakszik - írja a Magyar Hírlap.

Tovább folytatta a kijárási tilalom feloldása után elkezdett országos körútját Matteo Salvini, a Liga elnöke. Helyi vállalkozók, mezőgazdasági termelők és a félelemben tartott helyi lakosok hívására Campania tartomány Mondragone nevű helységébe látogatott hétfőn. A várost a múlt héten a hatóságok vörös zónának minősítették mivel koronavírus-gócpont alakult ki négy háztömbben, amelyet bolgárok engedély nélkül foglaltak el.

Salvini látogatása feszültséget váltott ki, „Salvini takarodj!” feliratú transzparensek fogadták az utcákon. Tüntetők csoportja fogta körbe, „takarodj” bekiabálásokkal és sértésekkel szakították félbe beszédét, majd tojással, botokkal, üvegekkel, kövekkel dobálták meg, leköpdösték és vízzel locsolták. A Liga vezetője képtelen volt befejezni a beszédét.

A tüntetők a rendfenntartó erőkkel és az újságírókkal is összetűzésbe keveredtek.

A volt belügyminiszter szerint a demonstrálók támadása a Camorra bűnszervezet akciója volt, lefizetett tüntetőket küldött a találkozás színhelyére. „Egyedül a Camorrának áll érdekében, hogy a helyzet változatlan maradjon” – jelentette ki a jobbközép koalíció feje.

Véleménye szerint

a nápolyi bűnszervezet attól tart, hogy a szeptemberi helyhatósági választások után változások lesznek, és a jobbközép erők átvehetik a tartomány vezetését a jelenlegi baloldali kormányzótól, Vincenzo De Lucától.

Salvini úgy fogalmazott, súlyos dolog, amikor valaki megpróbálja megakadályozni, hogy a tisztességes vállalkozók és helyi lakosok szabadon beszélhessenek problémáikról, félelemben és a maffia hatalmában legyenek kénytelenek élni.

Magyar Hírlap