2020. szeptember 27.,
vasárnap, Adalbert napja

Elérte a járvány újabb hulláma Európát

2020. augusztus 3., hétfő 10:17

Drasztikusan emelkedik a koronavírussal fertőzöttek száma a Benelux államokban és Svájcban. Belgiumban csaknem 80%-kal nőtt a napi esetszám, Hollandiában pedig megduplázódott. Romániból szintén egyre több megbetegedést jelentenek a hatóságok. Keleti szomszédunknál 1200-nál is többen fertőződnek meg naponta, de az óvintézkedéseket sokan nem tartják be.

Egészségügyi maszkot oszt az utasoknak Genfben a Svájci Szövetségi Vasutak egyik munkatársa. Az alpesi országban a koronavírus-járvány gyors terjedése miatt ismét kötelező viselni a védőfelszerelést.

A kormány vasárnap jelentette be, hogy szigorít a szabályokon. Az intézkedést a kabinet szerint az indokolja, hogy a júniusban regisztrált napi 35-ről a múlt héten 200 fölé emelkedett az új esetek száma.

Romlott a helyzet a Benelux államokban is. Belgiumban és Hollandiában egyaránt folyamatosan emelkedik a napi fertőzések száma.

Az előző heti adatokhoz képest a megbetegedések aránya drasztikusan megugrott. Belgiumban csaknem 80%-kal nőtt, Hollandiában pedig megduplázódott.

A brüsszeli közegészségügyi intézet közlése szerint 24 óra leforgása alatt átlagosan több mint 650 új koronavírusos beteget jelentenek. Ez azt jelenti, hogy az országban százezer főre átlagosan 40-45 fertőzött jut.

Hollandiában a megbetegedések száma 3 hónapja nem volt olyan magas, mint a július utolsó hetében. További súlyos probléma, hogy a fertőzöttek mintegy fele 20 és 40 év közötti, vagyis nem csak a krónikus betegek és az idősebb korosztály tagjai kapják el a vírust.

Ez már a román tengerpart. Bár keleti szomszédunknál napok óta 1200 fölött van az új megbetegedések száma, az emberek nem tartják be a kötelezően előírt távolságtartást, és más szigorításoknak sem tesznek eleget.

"Azért választottam ezt a strandot, mert elég sokan vannak, ráadásul komfortos is. Itt remek a kiszolgálás. Többek között van minibár, és kihozzák a napágyhoz a pincérek, amit rendeltünk"

- mondta egy nő.

A távolságtartásra vonatkozó szabályokat a strandok mellett, máshol sem tartják be, ezért Bukarest úgy döntött, hogy bezáratja a szórakozóhelyeket. A jogszabály 2 hétig biztosan érvényben marad.

Szerbiából némileg kedvezőbb adatok érkeztek, ahol mérsékelten ugyan, de folyamatosan csökken a napi új fertőzöttek száma.

Ettől függetlenül Belgrád utasítása értelmében továbbra is eleget kell tenni az elővigyázatossági előírásoknak.

HírTV