2023. 12. 10. Vasárnap Judit napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Svenk 07:30

Külföld

Dél-Szudánt is elérte a pusztító sáskajárás

Az éhínségtől sújtott Dél-Szudánt is elérte a rekordméretű kelet-afrikai sáskajárás. Az egyiptomi vándorsáskák a világ legpusztítóbb élőlényei közé tartoznak. A mostani invázió mintegy 13 millió ember élelem-ellátását fenyegeti.

  • Dél-Szudánt is elérte a pusztító sáskajárás

Soha nem látott mértékű sáskainvázió pusztít Északkelet-Afrika térségében. Az egyiptomi vándorsáska hadak naponta mintegy 35 ezer ember élelmét pusztítják el, katasztrofális éhínséggel fenyegetve a régiót. A rovarok Kenya, Szomália és Etiópia után most elérhetik Dél-Szudánt is, aminek egyébként is rosszul működik a mezőgazdasága, az ország lakosságának 60%-a létbizonytalanságban él, és mintegy 1,3 millió gyermek szenved súlyos alultápláltságtól.

A rovarok ellen az egyetlen hatékony módszer a rovarirtós permetezés. A küzdelembe több országban a hadsereget is bevonják. A sivatagi sáskák akár 7-10 cm hosszúak is lehetnek, és rendkívül jó repülési képességekkel rendelkeznek. A populáció harminc nap alatt képes megduplázódni, három hónap alatt pedig akár 20-szorosára is nőhet. Szaporodásának kedvez a nedves időjárás, az utóbbi idők ciklonjai miatt Afrikának ez a régiója rendkívül jó körülményeket biztosít számukra.

A sáskajárás elleni küzdelemhez az Egyesült Államok már 800 ezer dollárt, az Európai Unió pedig egymillió eurós támogatást ajánlott fel.

 

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!