2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Csak a kiválasztási folyamatról volt szó az EU-csúcson

Nem konkrét nevekről tárgyaltak az európai uniós tagországok állam-és kormányfői Brüsszelben, hanem arról, hogyan válasszák ki az Európai Bizottság (EB) következő elnökét. A vezetők egyetértettek abban, hogy az Európa Tanácsnak kell személyi javaslatot tennie a csúcsjelölti posztra. Ez azt jelenti, hogy nem feltétlenül az Európai Parlament legnagyobb pártcsaládja adja majd a Bizottság elnökét. A magyar kormány továbbra sem támogatja egyik csúcsjelöltet sem.

  • Csak a kiválasztási folyamatról volt szó az EU-csúcson

A rendkívüli csúcstalálkozón az Európai Unió állam- és kormányfői megüzenték az Európai Parlamentnek, hogy - ugyan nem bojkottálják a csúcsjelölti rendszert, de az Európai Bizottság elnökének személyére, a legfontosabb uniós posztra, ők tesznek javaslatot. Donald Tusk a tanácskozás után úgy fogalmazott, hogy a csúcsjelöltség nem kizáró ok, sőt növeli az esélyeket, de nem jelenti azt, hogy automatikusan valamelyik csúcsjelölt lesz az Európai Bizottság elnöke.

Ezzel kapcsolatban Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár azt mondta, hogy a kormány továbbra sem tudja támogatni a csúcsjelölteket, köztük a két legnagyobb európai parlamenti csoport, a Néppárt és a Szocialisták jelöltjét sem. Az államtitkár hangsúlyozta, hogy a magyar kormány csak olyan bizottsági elnökjelöltet tud majd elfogadni és támogatni, aki megfelel az Orbán Viktor által is ismertetett feltételeknek, vagyis tiszteletben tartja a tagállamokat, nem alkalmaz kettős mércét, törekszik a migráció megállításra és védelmezi Európa keresztény gyökereit.

Az uniós állam- és kormányfők rendkívüli tanácskozása után könnyen lehet, hogy Angela Merkel, német kancellár és az Európai Néppárt támogatása sem lesz elég Manfred Webernek, hogy ő legyen az EB elnöke a következő 5 évben.

Tusk kijelentésével kapcsolatban brüsszeli tudósítónk, Zöldhegyi Katalin megpróbálta szóra bírni Manfred Webert, de a politikus nem kívánt nyilatkozni.

Közben az Európai Néppárt frakcióülést tartott, hogy értékeljék a vasárnap véget ért uniós választásokat. A Hír TV által megkérdezett néppárti képviselők támogatásukról biztosították Manfred Webert.

A Néppárt június 10-én fontos frakcióülést tart majd a spanyolországi San Sebastianban, amit több néppárti képviselő úgy írt le a Hír TV-nek, hogy ott minden problémát kibeszélnek majd. Június végéig lesz még választmányi és frakcióülés is Brüsszelben, mielőtt július 2-án megalakul az új Európai Parlament.

Egyelőre nem tudni, hogy akkor mennyi lesz a Néppárt frakciójának létszáma. Az azonban biztos, hogy a 82 éves veterán néppárti politikus, Berlusconi szeretné, ha a Fidesz a Néppárton belül maradna.

Hír TV 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!