2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Brüsszelben megszületett a megállapodás, Orbán Viktor elérte, amit akart

2020. július 20., hétfő 21:32, frissítve: kedd 12:16

Négynapos, példátlanul hosszú tárgyalás után megszületett a megállapodás: Orbán Viktor miniszterelnök elérte, amit akart. Magyarország 3 milliárd euróval több pénzt kapott mint amire előtte számítani lehetett. Angela Merkel német kancellár pedig ígéretet tett, hogy a német elnökség alatt, tehát 2020. végéig lezárja a Magyarországgal szemben indított, 7-es cikkely szerinti eljárást.

Mint ismert, a magyar parlament múlt kedden megszavazta, hogy a magyar kormány milyen feltételekkel tárgyalhat Brüsszelben, azaz, miként támogathatja az Európai Unió koronavírus-járvány okozta gazdasági károk enyhítését célzó hitelfelvételét.

A támogatási feltételeik között szerepel, hogy a szegényebb országok nem kaphatnak kevesebb forrást, mint a gazdagok;

a pénzt kizárólag a gazdaság újraindítására, a gazdasági növekedés beindítására, a munkahelyek védelmére és új munkahelyek teremtésére lehet fordítani; továbbá a forrás nem köthető össze olyan politikai és ideológiai feltételekkel, mint a jogállamiság, illetve a bevándorlás kérdésének a megítélése. Orbán Viktor miniszterelnök egy ilyen parlamenti határozattal utazott Brüsszelbe tárgyalni.

A magyar kormány álláspontja az, hogyha az uniós tagállamok közösen veszik fel a hitelt, a feltételekről is közösen kell dönteniük. 

A túlzás nélkül páratlanul hosszú és nehéz tárgyalás után kiderült: Magyarországot nem tudják zsarolni,

mert a tárgyalások során sikerült elérni, hogy a Magyarországnak járó pénzt politikai feltételekkel, politikai ellenőrzéssel nem kötik össze, csak és kizárólag financiális ellenőrzés lehet. Orbán Viktornak most nem sikerült elérnie, hogy az NGO-k ne kapjanak pénzt a költségvetésből, de Magyarország ezért a célért tovább fog harcolni. 

Összességében egyértelmű magyar sikerrel zárult az eredetileg két naposra tervezett, végül négy hosszú napig tartó brüsszeli csúcs:

Orbán Viktor elérte, amit akart, Magyarország a tervezettnél 3 milliárd euróval többet kap, és év végéig - mint azt Angela Merkel megígérte - lezárják a 7-es cikkely szerinti eljárást.

Kapcsolódó anyagok:

Orbán Viktor és Mateusz Morawiecki angol nyelvű sajtótájékoztatója a siker után

Magyar siker Brüsszelben

Negyedik napja tart az uniós csúcstalálkozó

Orbán Viktor angol nyelvű sajtótájékoztatója az EU-csúcsról

Matteo Salvini nyilvánosságra hozta Orbán Viktor sms-üzenetét

 

Origo.hu, Hír TV