2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Külföld

Brit kormány: Most már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók

A brit kormány csütörtöki tájékoztatása szerint Nagy-Britanniában most már tartósan és folyamatosan lefelé haladnak az új koronavírus okozta járvány fertőződési és halálozási mutatói. Franciaországban pedig ismét háromszáz fölé emelkedett a halottak napi száma, de egyre kevesebb az új beteg.

  • Brit kormány: Most már tartósan lefelé haladnak a fertőzési és halálozási mutatók

Grant Shapps közlekedési miniszter, aki a szokásos napi kormányzati sajtótájékoztatót tartotta csütörtök este a Downing Streeten, elmondta: eddig 2 219 281 koronavírus-szűrést végeztek el Nagy-Britanniában, ebből 126 064-et az előző egy napban, ami napi rekord.

A szűrővizsgálatokon eddig 233 151 koronavírus-fertőzést azonosítottak; az utóbbi egy napban 3446 új esetet szűrtek ki. A csütörtöki adatok szerint az előző 24 órában 428-an haltak meg a koronavírus-járványban, így a nagy-britanniai halálos áldozatok száma 33 164.

Jonathan Van Tam angliai tisztifőorvos-helyettes ugyanakkor a sajtótájékoztatón leszögezte: a COVID-19 betegséggel kórházban ápolt páciensek és a halálozások számát mutató görbék immár egyértelműen, folyamatosan és tartósan lefelé haladó pályán vannak.

Van Tam professzor grafikonnal illusztrált kimutatása szerint jelenleg országosan 11 041 koronavírus-fertőzött van kórházban, 1761-gyel - 14 százalékkal - kevesebb, mint egy héttel ezelőtt.

A tisztifőorvos-helyettes kijelentette, hogy ez rendkívül jó hír.

Hangsúlyozta: a napi halálozások számának hétnapos mozgó átlagát követő görbe - amely kisimítja a napi ingadozásokat - most már szintén tartósan és folyamatosan lefelé tart, ami ugyancsak nagyon pozitív jel.

Arra az újságírói kérdésre, hogy ebben a helyzetben indokolt lenne-e a brit kormány által fontolgatott kéthetes karantén bevezetése a külföldről érkezőkre, Jonathan Van Tam elmondta: továbbra is tartanak a tárgyalások arról, hogy az intézkedés pontosan milyen formát öltsön.

Hozzátette ugyanakkor: járványtani szempontból egy ilyen intézkedés akkor lehetne indokolt, amikor Nagy-Britanniában már nagyon alacsony a fertőződések száma, és ebben az esetben is az olyan országokból érkező beutazók esetében lenne értelme az elkülönítésnek, amelyekben még magas a járvány terjedési üteme.

Boris Johnson miniszterelnök a hétvégén - részletek nélkül - közölte, hogy hamarosan karanténszabályok lépnek érvénybe azokra, akik repülőgéppel érkeznek Nagy-Britanniába.

Johnson ezt a tervet azzal indokolta, hogy meg kell akadályozni a fertőzés újbóli behurcolását külföldről, különös tekintettel arra, hogy Nagy-Britanniában a fertőződési ráta már jelentősen csökkent.

A Downing Street nem sokkal későbbi közleménye is utalt azonban arra, hogy ez a karanténintézkedés nem lesz teljes körű.

A londoni miniszterelnöki hivatal tájékoztatása szerint Boris Johnson és Emmanuel Macron francia elnök telefonbeszélgetésén megállapodás született arról, hogy a Franciaországból Nagy-Britanniába érkezőkre ez idő szerint nem lépnek érvénybe karanténintézkedések, és a felek minden lépést egymással egyeztetve, viszonossági alapon tesznek meg.

A brit légitársaságok komoly nyomást gyakorolnak a brit kormányra annak érdekében, hogy ne lépjen érvénybe kötelező karantén a külföldről érkezőkre.

A brit polgári repülés szakmai szervezete, az Airlines UK minapi közleményében leszögezte, hogy egy ilyen intézkedés pusztító hatást gyakorolna a máris súlyos válságban lévő brit légiközlekedésre és az egész brit gazdaságra.

A karanténtervekről Johnson hétvégi nyilatkozata óta nem hangzott el hivatalos nyilatkozat a brit kormány részéről.

Franciaországban ismét háromszáz fölé emelkedett a halottak napi száma 

Franciaországban az elmúlt 24 órában 351-gyel 27 425-re emelkedett a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma az előző napi 83 után. Az elmúlt héten már többször is száz alá csökkent a napi halálozások száma, majd visszaemelkedett háromszáz fölé. Az egészségügyi ellátórendszeren viszont hetek óta enyhül a nyomás, a kórházi betegek száma fokozatosan csökken, és egyre kevesesebben kerülnek lélegeztetőgépre is - derül ki a francia egészségügyi minisztérium csütörtök esti összesítéséből. 

Kórházban 17 224-en vesztették életüket a járvány kezdete óta, számuk 123-mal emelkedett az előző nap óta, az idősotthonokban és egyéb szociális intézményekben - ahol eddig 10 201-en hunytak el - az elmúlt két napban 228 áldozatot szedett a COVID-19 fertőzés (szerdán nem frissítették ezeket az adatokat).

A kórházban ápolt betegek száma az elmúlt 24 órában 608-cal 20 463-ra csökkent. Közülük 2299-en vannak lélegeztetőgépen, 129-cel kevesebben, mint szerda este. Ugyanakkor csütörtökön még mindig 542 új beteget vettek fel a kórházakba.

Március 1. óta 141 356 fertőzöttet regisztráltak, az elmúlt 24 órában 622 új esetet mutattak ki. A járvány kezdete óta 97 844 fertőzött került kórházba, közülük több mint 17 ezren voltak intenzív osztályon.

A kormány mellett működő tudományos tanács tagja, Bruno Lina szerint még korai lenne a nyolc hét után hétfőn véget ért általános karantén mérlegét megvonni, de a lakosság "hatalmas erőfeszítése" szerinte meghozta az eredményét.

 "Ha továbbra is betartjuk a higiéniai szabályokat és a távolságtartást, optimisták lehetünk" - mondta a szakember az RTL kereskedelmi rádióban.

A kormány egymás iránti felelősségre kért mindenkit, miután az alkotmánytanács visszautasította azt a javaslatot, amely alapján a magánszférában, azaz a családi eseményeken is tíz főre lehetne korlátozni a gyülekezést. A végrehajtó hatalom azt is jelezte, hogy ha a járványhelyzet nem romlik, a korlátozások újabb enyhítése június 2-án várható, s a franciák júliusban és augusztusban belföldön elutazhatnak nyaralni.

A francia elnöki hivatal arra figyelmeztetett, hogy a Spanyolországból érkezőknek viszont karanténba kell vonulniuk a kölcsönösség jegyében, miután Madrid minden külföldinek kötelezővé kívánja tenni az elkülönítést tíz napra.

"Franciaország kötelezővé teszi a karantént, amennyiben Spanyolország is így tesz, a kölcsönönösség elvének miatt" - hangsúlyozta az elnöki hivatal, egyelőre pontos dátum nélkül, miután a témában még folynak a két ország között az egyeztetések. De ez a fajta korlátozás nem Franciaország óhaja - hívta fel a figyelmet az Elysée-palota.

A francia kormány egy héttel ezelőtt jelezte, hogy a jelenleg érvényben lévő belépési korlátozásokat a határokon legalább június 15-ig meghosszabbítja, de a schengeni övezetből érkezőknek nem vezet be kötelező karantént.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!