2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Brexit: A szavazás előtt egy nappal akadoznak a tárgyalások

Egy nappal az újabb brexit-szavazás előtt megakadtak a tárgyalások Nagy-Britannia és az Európai Unió között. Theresa May a keddi parlamenti szavazásig folyamatosan egyeztet Brüsszellel a kilépési javaslatcsomagról. A brit külügyminiszter szerint ha kedden a képviselőház nem szavazza meg a csomagot, azzal az egész brexit-folyamatot veszélyeztetik. Az Egyesült Királyság a jelenleg érvényes tervek szerint 3 hét múlva, március 29-én hagyja el az Európai Uniót, megegyezés híján azonban arra is van esély, hogy elhalasztják a kiválás dátumát.

  • Brexit: A szavazás előtt egy nappal akadoznak a tárgyalások

Akár az egész brexitet visszafordíthatja, ha a londoni parlament kedden ismét elutasítja a miniszterelnök megegyezési javaslatát – mondta a brit külügyminiszter egy vasárnapi tévéinterjúban. Jeremy Hunt szerint ha a keddi szavazáson a többség ismét leszavazza a May-féle javaslatot, a parlament kötelezheti a miniszterelnököt a brexit halasztásának kérvényezésére, amit viszont sokan a kilépési szándékkal teljesen ellentétesnek tartanak.

„Ha nem sikerül végül megegyezni, akkor a kormánynak engedelmeskednie kell a törvénynek, amiért pedig a parlament a felelős. Itt a lehetőségünk a március 29-i kilépésre, vagy nem sokkal utána, és nagyon fontos, hogy megragadjuk ezt a lehetőséget, mert sokan vannak, akik meg akarják állítani a brexitet” – mondta Jeremy Hunt.

A külügyminiszter hozzátette, hogy jelenleg több lehetősége van a kormánynak: elhalasztják a kilépést, vagy utolsó pillanatban megegyeznek, vagy rendezetlenül lépnek ki, de időben, vagy kiírnak egy új népszavazást, esetleg még a kormányt is leválthatják. A brexit-megállapodás teljes kudarca ugyanakkor a Konzervatív Párt bukását is jelentheti.

„Ezek nagyon veszélyes vizek, és azoknak, akik tényleg ezt akarják elérni, észben kell azt is tartaniuk, hogyha nem sikerül, akkor az emberek utána nem azt fogják mondani, hogy „ez ennek vagy annak az embernek vagy csoportnak a hibája”, hanem azt mondják, hogy volt egy párt, ami megígérte, hogy végigviszi a brexitet, mi tettük őket kormányra, és kudarcot vallottak, ennek pedig a ránk gyakorolt hatása végzetes lehet” – tette hozzá Jeremy Hunt.

A brit kormány és az Európai Unió közti tárgyalások közben a hétvégén zátonyra futottak – ezt közölte Theresa May hivatala. A Downing Street 10 és Brüsszel továbbra is az ír határ kérdésén vitáznak, ezért hétfőn, egészen az utolsó pillanatig folynak az egyeztetések. A miniszterelnök vasárnap este telefonon beszélt Jean-Claude Junckerrel.

„Mi azt látjuk már hetek óta, hogy a britek ugye azt mondták, hogy ki akarnak lépni az Európai Unióból, anélkül, hogy megmondták volna, mit akarnak kezdeni vele. Mi várunk. Tőlük függ, hogy válasszanak a finom elválás és a váratlan szakítás között. Előbbin 2 éve dolgozunk, utóbbit meg senki nem akarja, de ha nem történik semmi, az fog bekövetkezni” – mondta Nathalie Loiseau, francia Európa-ügyi miniszter.

A parlament kedden szavaz a javaslatról, ha azt nem fogadják el, szerdán voksolhatnak a rendezetlen kilépésről, ha pedig ezt sem szavazzák meg, akkor csütörtökön az egész brexit elhalasztásáról döntenek.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!