2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az IÁ-hoz csatlakozott nők hazatelepítésére szólította fel a holland kormányt egy bíróság

Egy rotterdami bíróság felszólította a holland kormányt, hogy telepítse haza azokat a jelenleg szíriai táborokban fogva tartott, holland állampolgárságú nőket, akik korábban az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezethez csatlakoztak - jelentette pénteken a Dutchnews című holland hírportál.

  • Az IÁ-hoz csatlakozott nők hazatelepítésére szólította fel a holland kormányt egy bíróság

A hírportál szerint a bíróság azt szeretné elérni, hogy a nőket terrorizmus vádjával a hazájukban állítsák törvényszék elé. A bírák a határozatban felszólították a holland kormányt, hogy négy hónapon belül telepítse haza azt a 12 nőt és gyermekeiket, szám szerint 29 gyermeket, akiről tudomásuk van.

Február elején a hágai kormány már hazatelepített öt nőt és a hozzájuk tartozó 11 gyermeket az észak-szíriai Roj menekülttáborból. Ezeket a nőket jelenleg az északkeleti Zwolle büntetés-végrehajtási intézetében tartják fogva, gyermekeiket a családtagjaik fogadták be.

Tavaly júliusban az illetékes hatóságok visszaszállítottak holland földre egy Ilham B. nevű asszonyt három gyermekével együtt.

A holland kormány számára régóta problémát jelent, hogy mit kezdjen az Iszlám Államhoz csatlakozott, és annak 2019-es bukása után fogolytáborokba került holland állampolgárokkal. A kormány egyebek között arra hivatkozik, hogy hazatelepítésük túl sok kockázattal jár a feladatot végrehajtó köztisztviselők számára - írta a Dutchnews.

A holland titkosszolgálat szerint mintegy 120 nagykorú holland állampolgár tartózkodik Szíriában és Irakban, valamint több, mint 200 olyan gyermek, akinek legalább az egyik szülője holland állampolgár.

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!