2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Koronavírus - Az EU szoros együttműködést szorgalmaz a járvány megelőzése érdekében

Az Európai Unió tagországai, köztük Magyarország is szoros, aktív, arányos intézkedésekből álló, bizonyítékokon alapuló együttműködést szorgalmaznak az új koronavírus okozta esetleges járvány megelőzése érdekében - jelentette ki Szigeti Szabolcs, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) helyettes államtitkára Brüsszelben csütörtökön. Az uniós egészségügyi miniszterek szerint a koronavírus helyzete kezelhető.

  • Koronavírus - Az EU szoros együttműködést szorgalmaz a járvány megelőzése érdekében

A Kínában felbukkant vírus terjedése miatt összehívott egészségügyi miniszteri EU-tanács egynapos rendkívüli ülését követően a helyettes államtitkár magyar újságíróknak azt mondta, hogy az uniós országok a szolidáris segítségnyújtás fontosságát hangsúlyozták a fertőzés által érintett országoknak, így Kína mellett a "kevésbé erős egészségügyi felkészültséggel rendelkező" nemzeteknek is.

Úgy vélekedett, hogy a koronavírus által kiváltott egészségügyi helyzet kezelhetőnek tűnik, de a "globális veszélyt jelentő járvány kitörésének kockázatait hordozza magában".

A járvány következtében kialakuló foglalkoztatási zavar érzékenyen érintheti Európát az egészségügy területein is - tette hozzá.

Szigeti Szabolcs kijelentette: a magyar kormány időben megtette a szükséges intézkedéseket.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és az Európai Járványügyi Hivatal (ECDC) ajánlásait is figyelembe véve kidolgozta a szükséges eljárásrendet. A kormány létrehozott egy úgynevezett operatív törzset, amely el is kezdte az elfogadott cselekvési terv végrehajtását - tette hozzá.

Kiemelte továbbá, hogy a kormány elismeréssel tekint a nemzetközi szervezetek tevékenységére, valamint az uniós közös polgári védelmi mechanizmusra, amelynek keretében a fertőzés gócpontjának számító Hupej tartományban rekedt magyar állampolgárok is hazatérhettek.

A helyettes államtitkár szerint Európa a felkészülés időszakában van.

A kormányok ezen időszak alatt gyorsan, hatékonyan és összehangoltan cselekszenek. A különböző országok szakértőcsoportjai előremutató kutatásokat végeznek a vírus virulenciájának, természetének és a fertőzési láncoknak a megismeréséért - közölte Szigeti Szabolcs.

Elmondta azt is, hogy a brüsszeli tanácskozás során az uniós tagországok fontosnak nevezték az utazók tájékoztatását, a védőmaszkokra, gyógyszerekre, diagnosztikai eszközökre vonatkozó központi beszerzések megvalósítását, az egészségügyi dolgozók biztonságának szavatolását, valamint a határvédelem és az ellenőrzés jelentőségét

- tette hozzá.

A járvány fészkének számító tartományi székhelyen, a kínai Vuhanban eddig csaknem 33 ezer ember fertőződött meg, és 1036-an haltak meg szerda éjfélig. A tartomány egészében szerda estig 48 200 fertőzöttről tudtak, de közülük 3441-en már meggyógyultak. További kilencezer embert tartanak karanténban fertőzés gyanújával. A járvány halálos áldozatainak száma Hupejben 1310-re emelkedett. Kínán kívül 24 országban jelent meg az újfajta koronavírus.

Uniós egészségügyi miniszterek: A koronavírus jelenlegi helyzete kezelhető

Hatásosnak nevezték a tagállamok a nemzetközi járványügyi szervezetek intézkedéseit a koronavírus megfékezésére az Európai Tanács rendkívüli ülésén az uniós egészségügyi miniszterek. Az találkozón elhangzottakról Zöldhegyi Katalin tudósított Brüsszelből:

MTI/Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!