2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Külföld

Az ENSZ felszólította Görögországot, javítson a körülményeken a menekülttáborokban

Görögországnak sürgősen javítania kell a túlzsúfolt befogadótáborokban uralkodó "nyomorúságos" és elfogadhatatlan körülményeken - hangsúlyozta szerdán Leszbosz szigetén az ENSZ menekültügyi főbiztosa.

  • Az ENSZ felszólította Görögországot, javítson a körülményeken a menekülttáborokban

"Az életkörülményeken sürgősen javítani kell" - jelentette ki Filippo Grandi, miután ellátogatott a moriai táborba Leszbosz szigetén.

"Bármilyen legyen is ezeknek az embereknek a jogállása, nem fogadhatjuk el, hogy ilyen nyomorúságos körülmények között, az erőszaknak és a kizsákmányolásnak kitéve éljenek" - tette hozzá a főbiztos, aki kétnapos látogatásra érkezett Görögországba, az Európába irányuló bevándorlás fő kapujába.

A látogatással egy időben Görögország nagyszabású reformprogramot jelentett be, amelynek keretében átalakítják a Törökországhoz legközelebb lévő, így a legtöbb menedékkérő által elért öt szigeten lévő táborokat.

A görög hatóságok szerint jelenleg több mint 39 ezer menedékkérő tartózkodik Leszbosz, Számos, Híosz, Lerósz és Kósz szigetén, ahová naponta százak érkeznek.

Kiriákosz Micotákisz konzervatív kormánya a múlt héten jelentette be a három legzsúfoltabb és legegészségtelenebb tábor bezárását. Ezek helyett zárt központokat hoznak létre, megháromszorozva így Leszbosz, Számos és Híosz befogadóképességét.

A kormány ígéretet tett arra is, hogy visszatoloncol Törökországba 10 ezer embert, akiknek elutasították a menedékkérelmét. További 20 ezer menedékkérőt az ország belsejébe szállítanak. A Nemzetközi Migrációs Szervezet szerint azonban a szárazföldi táborokban máris 20 ezren tartózkodnak, és közel járnak a túlterheléshez.

A görög kormányfő azt is vállalta, hogy az Égei-tengeri szigetekről több mint négyezer, kísérő nélkül érkező kiskorút átköltöztetnek, miután nem sikerült rábírni az európai uniós társállamokat, hogy csaknem háromezret fogadjanak be.

Az ENSZ-főbiztos, aki szerdán találkozik Micotákisszal, hangsúlyozta, hogy támogatja ezt a tervet. Hozzátette, hogy mint a görög miniszterelnököt, őt is aggasztja a gyermekek sorsa.

"Európának többet kell tennie Görögországért, a leginkább érintett országért" - mondta Filippo Grandi, miután meglátogatta a moriai tábort, ahol a létesítmény befogadóképességénél háromszor többen, 13 ezren vannak.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!