2018. december 16.,
vasárnap, Etelka, Aletta napja

A volt FBI-igazgató szerint Trump támadásai zavarba ejtőek

MTI

2018. december 8., szombat 18:51

Az amerikai elnök támadásai az igazságszolgáltatás ellen nagyon zavarba ejtőek – fogalmazott péntek esti sajtókonferenciáján James Comey, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) Donald Trump által menesztett volt igazgatója, miután részt vett két kongresszusi bizottság egész nap tartó meghallgatásán.

A meghallgatás zárt körű volt, az ott elhangzott konkrétumokról a volt FBI-igazgató nem is akart nyilatkozni. Sajtóértesülések szerint a törvényhozók azokról az FBI által elkövetett esetleges hivatali visszaélésekről, törvénytelenségekről faggatták Comeyt, amelyek a 2016-os elnökválasztás idején vélt orosz beavatkozásra vonatkozó vizsgálatok során történhettek.

Raja Krishnamoorti demokrata párti törvényhozó a meghallgatás után a sajtónak azt mondta: a hangulat végig feszült volt, Comey a kérdések egy részére – például a Hillary Clinton külügyminiszteri levelezésének vizsgálatát firtatókra – nem válaszolt és szerinte ezt helyesen tette. A demokrata párti politikus azt hangoztatta, hogy a meghallgatáson elhangzottak egybecsengtek azzal, amit Comey a nemrégiben megjelentetett könyvében leírt.

Jimmy Gomez kaliforniai demokrata párti politikus arról számolt be: a volt FBI-igazgató a meghallgatáson azt mondta, hogy a Clinton-levelezés és az orosz befolyásolási kísérletek ügyében folytatott vizsgálatot ma sem csinálná másképpen.

Az idén nyáron az igazságügyi minisztérium – amely az FBI felügyeletét is ellátja – jelentést tett közzé, amelyben élesen bírálta Comeyt azért, ahogyan a Clinton-levelezés vizsgálatát bonyolította. A tárca végül azonban arra a következtetésre jutott, hogy az FBI-igazgató döntéseit és cselekedeteit nem befolyásolták politikai megfontolások.

A sajtókonferencián Comeyt kérdezték Donald Trump péntek délelőtti bejelentéséről is, miszerint William Barrt jelöli igazságügyi miniszternek. James Comey dicsérte a választást, mint fogalmazott: Barr mélyen elkötelezett az igazságügyi tárca integritása mellett.