2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Külföld

A tripoli vezetéshez hű erők visszafoglalták Garján városát

A Tripoliban székelő nemzeti egységkormányhoz hű milíciák szerdán visszafoglalták a fővárostól 75 kilométerre délre található Garján városát a kelet-líbiai vezetéshez hű Halifa Haftár tábornok erőitől - jelentette az al-Maszdar helyi hírportál.

  • A tripoli vezetéshez hű erők visszafoglalták Garján városát

Garján a hadúr vezette "Líbiai Nemzeti Hadsereg" (LNA) előretolt bázisa volt mióta Haftar tábornok április 4-én megindította csapatait az ENSZ támogatását élvező egységkormány ellenőrzése alatt álló Tripoli ellen. Az offenzíva a főváros déli részén akadt el, ahol a Fájez esz-Szarrádzs vezette kormányhoz hű milíciák felvették a harcot Haftar csapataival, és az összecsapások azóta is változó intenzitással folynak a környéken. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) legfrissebb adatai szerint eddig mintegy 740 ember vesztette életét és több mint 4400-an sebesültek meg az összecsapásokban.

Szemtanúk beszámolói szerint a tripoli vezetés erői elfoglalták az LNA műveleti központját Garjánban, illetve több járművet és felszerelést is zsákmányoltak.

Az LNA műveleti központja mellett tábori kórházakat és logisztikai központot tartott fenn a városban a keleti országrészből érkező ellátmány elosztására. A település határában egy helikopterbázis is működik.

Az al-Maszdar úgy tudja, hogy a tripoli milíciák szerdán pirkadatkor indítottak váratlan támadást a 40 ezer lakosú város északi kerületei ellen. Az offenzívával egyidőben az úgynevezett Garjáni védelmi erők nevű fegyveres csoport fellázadt az LNA-val szemben, s a belvárosban utcaharcok robbantak ki Haftár erői ellen, amelyek így nem tudták megtartani Garjánt.

A nap folyamán egyébként Ahmad al-Miszmari dandártábornok, az LNA katonai szóvivője Bengáziban tartott sajtótájékoztatóján a tobruki vezetés rendezési tervét ismertette. A Sky News Arabíja pánarab hírtelevízió szerint ennek értelmében a líbiai konfliktus szereplőinek bevonásával egy össznemzeti fórumot tartanának az ENSZ égisze alatt egy átmeneti kormányzat felállítása, valamint a parlamenti- és elnökválasztás időpontjának kitűzése céljából.

Miszmari hangsúlyozta: a nemzeti megbékélés projektjének megvalósításához azt követően látnak hozzá, hogy rendezték a helyzetet Tripoliban. A dandártábornok ezzel összefüggésben kiemelte: a szélsőséges és radikális csoportok, csakúgy mint a bűnözők ki lesznek zárva a nemzeti párbeszédből. Haftar korábban ugyanis arra hivatkozott, hogy a hadműveletük célja a fővárosban a befolyásukat egyre növelő "magánmilíciák és radikális csoportok" elleni harc, amelyek "megfertőzték" a Szarrádzs vezette nemzeti egységkormányt.

A nemzetközileg elismert líbiai kormány vezetője június 16-án szintén egy átfogó "líbiai fórum" összehívását javasolta, hogy ki lehessen jutni az évek óta tartó belpolitikai válságból. Szarrádzs Tripoliban tartott sajtótájékoztatóján akkor azt mondta, hogy ezen a tanácskozáson összegyűlhetne "a líbiai politika és a társadalom összes befolyásos ereje", előkészítve az általános választásokat, amelyeket még az év vége előtt lehetne megtartani.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!