2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

CPAC Magyarország 2024 09:00

Gazdaság

Európa érdeke, hogy azeri gáz érkezzen Közép-Európába

Magyarország és egész Európa stratégiai érdeke, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, miután a Parlamentben tárgyalt a budapesti munkalátogatásra érkező Ilham Aliyev azeri elnökkel.

Orbán Viktor a Parlament előtt fogadta az azeri köztársasági elnököt. A két ország vezetője ezután zárt ajtók mögött tárgyalt. A megbeszélés után az azeri elnök és a magyar miniszterelnök stratégiai partnerségi nyilatkozatot írt alá. Orbán Viktor értékes országnak nevezte Azerbajdzsánt, mert hidat képez Európa és Ázsia között. „Meg kell emlékeznem az elnök úr édesapjáról is, aki ennek az államnak a megteremtője, ennek az államnak a konszolidátora” – fogalmazott Orbán Viktor. A magyar–azeri együttműködés kiemelt területe az energiaipar lesz, a kormányfő szerint stratégiai cél, hogy Közép-Európába is érkezzen azeri gáz, a megállapodás így nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió érdekeit is szolgálja.

– Stratégiai érdeke Magyarországnak, de meggyőződésem szerint egész Európának, hogy az azeri gáz valamilyen úton-módon bejöjjön Közép-Európába is. A ma rendelkezésre álló szerződések csak azt garantálják, hogy az azeri energia Dél-Európába el fog jutni. A mi dolgunk az a következő években, hogy megteremtsük annak a feltételeit is, hogy az azeri gáz följuthasson délről Közép-Európába is. Ennek egyetlen módja van, ez pedig az, ha az egymással szomszédos államok összekötik a vezetékrendszerüket – mondta Orbán Viktor miniszterelnök.

Az azeri elnök szerint céljuk, hogy már 2018–19-ben földgázt tudjanak szállítani Európába. A két ország a légi közlekedés, a turizmus és az oktatás területén is megállapodásokat kötött. Például arról, hogy Magyarország 200 azeri ösztöndíjas diákot fogad a jövőben, és magyar hallgatók is mennek majd Azerbajdzsánba. „Nagyom örülnénk annak, hogyha magyar intézmények, egyetemi intézmények megjelennének Azerbajdzsánban, biztos vagyok abban, hogy minden erőfeszítést megteszünk annak érdekében kölcsönösen, hogy ez megtörténjen” – mondta Ilham Aliyev köztársasági elnök.

A magyar kormányfő és az azeri elnök ezután a magyar–azeri üzleti fórumon mondott beszédet. „Eltérő hagyományaink vannak, vannak elnöki rendszerek, vannak parlamentáris rendszerek, mint Magyarország. A lényeg azonban nem a különbség, hanem az egyezőség, hogy a végén, a végén világos stratégia mentén irányított, vezetett, helyes irányba fordított országokat láthassunk” – mondta a magyar kormányfő.

Azerbajdzsánban építhet a Közgép

Az üzleti találkozó végén az azeriek magyar cégekkel kötöttek együttműködési megállapodásokat. Az egyik szándéknyilatkozat szerint több autópályahidat is a Közgép építhet majd Azerbajdzsánban.

„Nagy megtiszteltetés a számunkra, hogy minket kértek fel arra, hogy több autópályahíd építésében és tervezésében működjünk közre Azerbajdzsánban. Ezzel nemcsak a mi tudásunkat ismerték el, hanem a magyar mérnöki tudást is. Arra pedig nagyon büszkék vagyunk, hogy az erről szóló megállapodás az után született meg, a szándéknyilatkozatot az után írhattuk alá, hogy a két ország is stratégiai partnerségre lépett egymással” – közölte Puskár Anett, a Közgép Zrt. szóvivője.

A megállapodást Németh Miklós, a Közgép vezérigazgatója és az azeri közlekedési minisztérium útépítő cége, az Aserroadservice elnökhelyettese írta alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!