2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Heti terror

Heti terror: Szíria egyértelműen egy nagyhatalmi játszma része

Szó sincs az évek óta hangoztatott nyugati demokráciaexportról Szíria esetén. A térségben kőkemény küzdelem folyik az üzleti érdekek érvényesítéséért és tulajdonképpen a közel-keleti állam egy nagyhatalmi játszáma részévé vált – derült ki Heti mérleg című műsorunk legutóbbi adásából. Ezúttal Földi László és Horváth József biztonságpolitikai szakértők fejtették ki véleményüket a török-kurd konfliktus kapcsán Déri Stefi műsorvezetése mellett.

  • Heti terror: Szíria egyértelműen egy nagyhatalmi játszma része

A szíriai válság egy újabb fejezete a török-kurd konfliktus. A mostani törtök invázióhoz az vezetett, hogy Ankara egy biztonsági zónát kíván létrehozni a határ szír oldalán, s amikor az Egyesült Államok kivonta csapatait Szíriából a török haderő előtt gyakorlatilag megnyílt az út. Az, hogy ez a helyzet miként alakult ki sokkal távolabbról kell elindulni. Földi László Heti terror című műsorunkban rámutatott, valóban az USA az oka a kialakult helyzetnek, már eleve azzal, hogy „odament”.

Volt egy normálisan működő ország, Szíria és sokan követelték maguknak a jogot, hogy ott „rendet csináljanak”. Beavatkozott az Egyesült Államok NATO-szövetséggel, megalakult rengeteg szír ellenzéki párt fegyveres háttérrel, megjelent az Iszlám Állam. Hetek, hónapok, akár évek óta is arról beszélünk, hogy a törökök, az amerikaiak és tulajdonképpen a kurdok is az iszlám ellen harcolnak, de nem ez történt Szíriában. Ez egy következmény, aminek kibogozása roppant nehéz, hiszen nagyhatalmi játszámává vált a szír terület

– hívta fel rá a figyelmet a biztonságpolitikai szakértő.

Szó sincs a szír demokráciáról Földi László szerint, hanem csak a pozíciók biztosításáról. Emlékeztetett arra, hogy Donald Trump amerikai elnök is elmondta, az USA csak annyi csapatot hagy hátra, amennyi az olajmezők kitermelésének garanciájához szükséges.

A kurdok helyzete, az Iszlám Állam és Törökország pozíciója csak bonyolít és nem egyszerűsít a szakértő meglátása szerint.

Déri Stefi műsorvezető felvetésére, hogy nyugati újságírók az Iszlám Állam kalifátusának feléledésétől tartanak Horváth József közölte, az elmenekült iszlamistáknak rengeteg fegyverük van, a több ezer harcos pedig a Közel-Kelet senkiföldje területein kiváló búvóhelyeket találtak maguknak.

A terroristák pontosan ismerik azokat a vákuumokat, amik kialakulnak ebben a nagyhatalmi játszámban (…) A rendkívül bonyolult helyzetek alapvetően kedveznek annak, hogy az Iszlám Állam újra erőre kapjon

– mutatott rá a biztonságpolitikai szakértő.

Teljes adás:

Az adás második témája Boszniához kapcsolódik, ugyanis Bihács polgármestere bejelentette, hogy nem finanszírozzák tovább a városi menekülttábort, emiatt ezrek indulhatnak meg a horvát határ felé.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!