2020. május 29.,
péntek, Magdolna napja

Heti terror: Precedenst teremtettünk a határvédelemben

Hír TV

2019. május 15., szerda 23:00

Migráció, terrorizmus, NATO. A magyar kormány és az amerikai adminisztráció felfogása ezekben a témákban nagyon hasonló. Ez volt a tanulsága Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni megbeszéléseinek. A műsorvezető Déri Stefi vendége volt Nógrádi György, a Corvinus Egyetem tanára, és Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő.

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét - jelentette ki Orbán Viktor, miután hazatért Washingtonból. A kormányfő hozzátette, jól mérték fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején, és világos, hogy nagy változások előtt áll a világ. Ennek szelét hamarosan érezni fogjuk.

A miniszterelnök arra célzott, hogy ő és Donald Trump hasonlóképpen látják a migrációs helyzetet, és hasonló eszközökkel próbálják felvenni a harcot az illegális migrációval szemben.

Nógrádi György úgy látta: a 2008-as világválságban Európa "leszerelt", de nem csak a V4-ek költöttek kevesebbet fegyverekre, hanem Nyugat-Európa is. Aztán a migrációs válság és a terrorizmus felerősödése miatt új helyzet alakult ki, és fegyverkezni kezdett Európa. Magyarország vállalta, hogy eléri a 2 százalékot, Németország viszont soknak tartja. A német GDP-hez viszonyítva a 2 százalék rettentő sok pénz – Angea Merkel szerint. Az Egyesült Államokban felháborodtak ezen.

Georg Spöttle szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus nagyon összefügg. Hazánknak és az Egyesült Államoknak hasonló a politikája: meg akarják akadályozni az illegális bevándorlást, ami igazából a terrorizmusnak a melegágya is lehet. Az Egyesült Államokban, például az elmúlt hónapokban, vagy az elmúlt egy évben a rendőrgyilkosságoknak a nagy részét illegális bevándorlók követték el, ugyanakkor az országnak 88 milliárd dollárjába kerül a migráció évente.

A kerítés csak egyszer kerül 5 milliárdba. Donald Trump látta, hogy ez működik Magyarországon is, tehát egyfajta precedenst teremtettünk a határvédelemben, amire sajnos szükség volt. "Hasonló a politikánk, meg kell védeni az országot, az embereket, és ellenőrizni kell, hogy kik jöhetnek be" – szögezte le a szakértő.

Az adásban arról is szó esett, hogy az Iszlám Állam, területeinek elbukása után, miként próbálja meg a keresztény lakosság elleni támadásokkal felszítani a vallások közötti ellenségeskedést.

Hír TV