2024. 03. 29. Péntek Auguszta napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Heti terror

Heti terror: Precedenst teremtettünk a határvédelemben

Migráció, terrorizmus, NATO. A magyar kormány és az amerikai adminisztráció felfogása ezekben a témákban nagyon hasonló. Ez volt a tanulsága Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni megbeszéléseinek. A műsorvezető Déri Stefi vendége volt Nógrádi György, a Corvinus Egyetem tanára, és Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő.

  • Heti terror: Precedenst teremtettünk a határvédelemben

Sikerült megerősíteni minden tekintetben Magyarország és az Egyesült Államok stratégiai szövetségét - jelentette ki Orbán Viktor, miután hazatért Washingtonból. A kormányfő hozzátette, jól mérték fel a helyzetet valamikor a 2010-es évek elején, és világos, hogy nagy változások előtt áll a világ. Ennek szelét hamarosan érezni fogjuk.

A miniszterelnök arra célzott, hogy ő és Donald Trump hasonlóképpen látják a migrációs helyzetet, és hasonló eszközökkel próbálják felvenni a harcot az illegális migrációval szemben.

Nógrádi György úgy látta: a 2008-as világválságban Európa "leszerelt", de nem csak a V4-ek költöttek kevesebbet fegyverekre, hanem Nyugat-Európa is. Aztán a migrációs válság és a terrorizmus felerősödése miatt új helyzet alakult ki, és fegyverkezni kezdett Európa. Magyarország vállalta, hogy eléri a 2 százalékot, Németország viszont soknak tartja. A német GDP-hez viszonyítva a 2 százalék rettentő sok pénz – Angea Merkel szerint. Az Egyesült Államokban felháborodtak ezen.

Georg Spöttle szerint az illegális bevándorlás és a terrorizmus nagyon összefügg. Hazánknak és az Egyesült Államoknak hasonló a politikája: meg akarják akadályozni az illegális bevándorlást, ami igazából a terrorizmusnak a melegágya is lehet. Az Egyesült Államokban, például az elmúlt hónapokban, vagy az elmúlt egy évben a rendőrgyilkosságoknak a nagy részét illegális bevándorlók követték el, ugyanakkor az országnak 88 milliárd dollárjába kerül a migráció évente.

A kerítés csak egyszer kerül 5 milliárdba. Donald Trump látta, hogy ez működik Magyarországon is, tehát egyfajta precedenst teremtettünk a határvédelemben, amire sajnos szükség volt. "Hasonló a politikánk, meg kell védeni az országot, az embereket, és ellenőrizni kell, hogy kik jöhetnek be" – szögezte le a szakértő.

Az adásban arról is szó esett, hogy az Iszlám Állam, területeinek elbukása után, miként próbálja meg a keresztény lakosság elleni támadásokkal felszítani a vallások közötti ellenségeskedést.

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!